9 sfaturi care te vor ajuta să fii un părinte bun. „Copilul tău nu trebuie să facă ceea ce ai făcut tu"
Copilul nu vine cu un manual de utilizare, iar uneori poate părea dificil să fii părinte. Iată 9 sfaturi, oferite de către experții în parenting, care te vor ajuta să ajungi un părinte mai bun:
1. Un copil este un privilegiu
Este un privilegiu că acest copil - acest pachet de bucurie - a trecut prin tine și a ajuns în casa ta. Copiii nu sunt proprietatea ta; nu-ți aparțin. Vezi doar cum să îi bucuri, să îi hrănești și să îi susții. Nu încerca să faci din ei o investiție pentru viitorul tău.
2. Lasă-i să fie
Lasă-i să devină orice trebuie să devină. Nu încerca să îi modelezi conform înțelegerii tale despre viață. Copilul tău nu trebuie să facă ceea ce ai făcut tu în viața ta. Copilul tău ar trebui să facă ceva la care nici măcar nu ai îndrăznit să te gândești în viața ta. Abia atunci lumea va progresa.
3. Dragoste adevărată
Oamenii înțeleg greșit că a-și iubi copiii înseamnă a satisface orice cer. Dacă le oferi tot ceea ce cer, este o prostie. Când iubești, poți face tot ce este necesar. Când iubești cu adevărat pe cineva, ești dispus să fii nepopular și să faci tot ce este mai bine pentru el.
4. Nu e nicio grabă să crești
Este foarte important ca un copil sa ramana copil; nu te grăbi să-l transformi într-un adult pentru că nu poți să inversezi mai târziu. Când este copil și se comportă ca un copil, este minunat. Când devine adult și se comportă ca un copil, este rău.
5. Este timpul să înveți, nu să îl înveți
Ce știi despre viață să-ți înveți copiii? Câteva trucuri de supraviețuire sunt singurele lucruri pe care le poți preda. Vă rugăm să vă comparați cu copilul dumneavoastră și să vedeți cine este capabil de mai multă bucurie. Copilul tău, nu-i așa? Dacă el cunoaște mai multe bucurii decât tine, cine este mai bine calificat să fie consultant despre viață, tu sau el?
Când sosește un copil, este timpul să înveți, nu să îl înveți. Când există un copil, fără să știi, râzi, te joci, cânți, te târăști sub canapea și faci toate acele lucruri pe care ai uitat să le faci. Așa că este timpul să înveți despre viață.
6. Ai curajul să-ți lași micuții să eșueze!
Ca să se dezvolte, micuții au nevoie să fie lăsați, din când în când, să ia decizii și să facă ceea ce-și doresc, chiar dacă poate uneori asta nu o să le facă neapărat bine. De asemenea, nu este recomandat să facem totul în locul lor. „Majoritatea părinților știu de ce sunt capabili copiii lor, dar intervin pentru a le ușura lucrurile”, spune Sheri Noga, autoarea cărții Have the Guts to Do It Right: Raising Grateful and Responsible Children in an Era of Indulgence, citată de 123mama.ro.
Înainte de a te grăbi să ajuți la orice sarcină fizică, întreabă-te: „Copilul meu este în pericol real?” Dacă acesta nu este în pericol, uneori este timpul să te retragi și să vezi ce se întâmplă.
7. Oferă o atmosferă de susținere și iubitoare
Dacă dai un exemplu de frică și anxietate, cum te poți aștepta ca copiii tăi să trăiască în bucurie? Și ei vor învăța același lucru. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să creezi o atmosferă veselă și iubitoare.
8. Menține o relație prietenoasă
Nu te mai impune copilului și creează o prietenie puternică, mai degrabă decât să fii șef. Nu stați pe un piedestal și spuneți copilului ce ar trebui să facă. Așează-te sub copil, astfel încât să-i fie ușor să vorbească cu tine.
9. Evită să căutați respect
Iubirea este ceea ce cauți cu copiii tăi, nu-i așa? Dar mulți părinți spun: „Trebuie să mă respecți”. Ai venit cu câțiva ani mai devreme, ești mai mare ca trup și știi câteva trucuri de supraviețuire, dar în ce fel ai o viață mai bună decât el?