A cui este Transilvania. A României sau a Ungariei? Ce spun istoricii

Indiferent cât de mulți ani au trecut de la finalul Primului Război Mondial, încă mai există politicieni care se folosesc de Transilvania pentru a câștiga câteva voturi în plus la alegeri. Ei bine, istoricii au vorbit pe larg despre cui aparține „de drept” acest teritoriu.

Ce spun istoricii despre Transilvania
Ce spun istoricii despre Transilvania

Indiferent de cât de mult oamenii de rând își doresc o conviețuire pașnică, care să se concentreze spre un viitor prosper, încă există politicieni care se flosesc de Transilvania pentru a agita sentimentele diferitelor etnii din această zonă, în speranța câtorva voturi în plus. Astfel, indiferent cât de mulți ani au trecut de când România a preluat acest teritoriu, încă există oameni care preferă să se certe pe tema proprietarului „de drept” al Transilvaniei: România sau Ungaria.

Ei bine, istoricii, care au o privire de ansamblu mult mai detaliată asupra acestei probleme, au vorbit pe larg despre acest subiect, potrivit celor de la adevarul.ro.

„După ce timp de câteva secole în care populaţia majoritară şi-a păstrat identitatea, în ciuda unor politici agresive de deznaţionalizare, e un motiv just pentru a spune că Transilvania este a României”, spune istoricul orădean Marius Deaconu, potrivit sursei citate.

„O dată cu încheierea Primului Război Mondial, problema naţiunilor a fost discutată într-un mod deschis, fapt ce a permis constituirea statelor naţionale din această parte a Europei. În Transilvania, ca şi în Basarabia sau Bucovina, populaţia a avut oportunitatea să se exprime prin reprezentanţi, de cele mai multe ori legitimi, asupra unirii cu România.”, a mai explicat acesta.

Ce spun istoricii despre Transilvania

„Adunarea de la Alba Iulia a fost organizată astfel încât, din punct de vedere juridic şi cel al reprezentării, transilvănenii să se poată exprima cu privire la unirea cu România. Din punct de vedere cultural, nimeni nu poate contesta influenţele altor etnii în spaţiul transilvănean, în special cele ale maghiarilor, saşilor sau evreilor, însă populaţia majoritară nu s-a regăsit de-a lungul secolelor sub ocârmuire străină”, a mai spus Marius Deaconu.

De asemenea, istoricul clujean Ladislau Gyemant a spus că românii sunt cei mai vechi locuitori din această zonă. El a spus că aceștia sunt „de origine romană, menţinuţi în permanenţă pe pământul pe care îl locuiesc, anterior celorlalte popoare.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net