A fost un fenomen în literatură, dar și-a trăit ultimele zile într-un ospiciu. Poetul genial a murit sărac, iar rămășitele sale au ajuns în podul unei biserici

Ultima actualizare:

Dimitrie Bolintineanu, un nume de referință în literatura română a secolului al XIX-lea, este cunoscut nu doar pentru operele sale valoroase, ci și pentru viața marcată de tragedii și sfârșitul său cutremurător. Poet, diplomat și revoluționar, Bolintineanu a influențat cultura românească prin creațiile sale de inspirație istorică și patriotică. Însă, din păcate, geniul său literar nu l-a ferit de sărăcie și nebunie, ajungând să moară într-un ospiciu și să fie uitat de contemporani.

Dimitrie Bolintineanu. Foto: arhiva.
Dimitrie Bolintineanu. Foto: arhiva.

Viața sa a fost una presărată de durere încă de la o vârstă fragedă

Născut în 1819, la Bolintin Vale, Dimitrie Bolintineanu și-a luat numele de familie după localitatea sa de origine. Viața sa a fost una presărată de durere încă de la o vârstă fragedă. A rămas orfan de ambii părinți la doar 12 ani, fiind crescut de o mătușă. În tinerețe, a experimentat prima mare tragedie care i-a marcat profund viața și cariera: la vârsta de 22 de ani și-a pierdut iubirea, o tânără de doar 19 ani, bolnavă, a cărei moarte l-a îndurerat adânc. Această suferință a devenit sursa de inspirație pentru elegia „O tânără pe patul morții”, una dintre cele mai sensibile și emoționante creații ale sale.

Exilul și cariera literară

Bolintineanu a fost ales membru al „Asociației Literare a României” și, cu ajutorul unei burse, a studiat la Paris, unde s-a implicat în lupta revoluționară a vremii. A fost descris ca un om cu o statură înaltă, o față brunețică și o expresie meditativă, care emana un farmec aparte, așa cum rememora Nicolae Petrașcu în biografia sa.

Revenirea sa în țară, în timpul Revoluției de la 1848, a fost marcată de noi dificultăți. După ce revolta a fost înfrântă, a fost arestat, dar a reușit să evadeze și a plecat din nou în exil. Exilul și dorul de patrie au avut un impact devastator asupra sănătății sale, atât fizice, cât și mentale.

După revenirea din exil în 1857, Bolintineanu a încercat să se implice în politică, devenind ministru al Cultelor. Însă cariera politică nu i-a adus liniște. A trăit izolat, cu o pensie de mizerie, iar depresia și sărăcia l-au învins. În 1871, la vârsta de 50 de ani, a fost internat la Ospiciul Pantelimon, fără haine și fără resurse. A fost înregistrat ca fost ministru al Cultelor, iar toate bunurile sale au fost vândute pentru a acoperi datoriile.

Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu a murit, la doar 52 de ani, însă umilințele nu s-au oprit aici. Trupul său nu a fost îngropat cu onoarea pe care o merita. Osemintele lui au fost scoase pentru a fi așezate sub un bust ce urma să-i fie ridicat. În acest timp, rămășițele sale au fost abandonate în podul unei biserici, printre șoareci și praf, arătând o nedreaptă și dureroasă nepăsare față de unul dintre cei mai mari poeți ai literaturii rom

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
index webp
image png
image png
WhatsApp Image 2024 10 03 at 14 32 40 jpeg
1 maaaaaare Boieri cu iflic jpg jpeg
masina de spalat webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net