90 de secunde durează cel mai scurt zbor comercial din lume. Ruta unică este în Europa

Ultima actualizare:

În toată lumea au loc peste 100.000 de zboruri într-o singură zi. Zeci de mii de aeronave transportă zilnic pasagerii între marile orașe dintr-o țară sau din lume, oricât de îndepărtate ar fi acestea. Traversează oceane și continente și conectează colțurile îndepărtate ale lumii în câteva ore. În 2023 s-a înregistrat un record de 134.386 de zboruri într-o singură zi și se așteaptă ca acesta să fie doborât la finalul anului 2024. Printre toate aceste sute de mii de zboruri este unul care se realizează în mai puțin de 90 de secunde. Este cel mai scurt zbor comercial din lume.

Avionul se ridică pentru a ateriza în circa 90 de secunde

image

Scoția are aproape 800 de insule în total, marea majoritate dintre acestea fiind nelocuite și nu au nevoie de legături de transport public. Unele, însă, sunt populate, chiar dacă doar puțin, iar acești localnici izolați se bazează pe o combinație de feriboturi și avioane pentru a se deplasa între insule, pentru a merge la serviciu sau pentru a vizita continentul Marii Britanii.

În această situație sunt și locuitorii a două insule care depind de singurul mijloc de transport rapid avionul. Aerodrumurile celor două insule se află la o distanță unul de celălalt e doar 4,3 kilometri.

Cu o durată estimată de zbor de sub 90 de secunde, zorul dintre cele două insule este cel mai scurt zbor comercial din întreaga lume.

Puțin mai mult decât un hop

În Orkney, există o călătorie unică, clasificată drept cel mai scurt zbor fără escală din lume. Puțin mai mult decât un hop, leagă insulele Westray și Papa Westray.

Operat de compania aeriană Loganair, acesta funcționează încă de acum 50 de ani, devenind de o importanță vitală pentru mulți pasageri.

Ideea de a zbura la serviciu ar putea suna ca o bătaie de cap, dar acest zbor este fără nici cea mai mică problemă având în vedere că durează în total îmbarcare, zbor și debarcare doar câteva minute.

Avionul are o capacitate pentru opt pasageri, deci nicio șansă de aglomerație sau de așteptat pentru bagaje.

În medie, zborul durează mai puțin de 90 de secunde, iar recordul pentru cel mai rapid este de doar 53 de secunde.

Colin McAllister a pilotat aceste zboruri în ultima jumătate de secol.

Pe lângă McAllister, există pompieri și operatori de control al traficului aerian care asigură siguranța serviciului Loganair.

Localnicii folosesc zborul în principal pentru a se conecta cu zonele mai populate din Orkney, deoarece avionul se deplasează apoi în orașul Kirkwall.

Cu o populație de doar 10.000 de locuitori, nu este masiv, dar, în comparație cu Westray și Papa Westray, este o metropolă extinsă. Aici trăiesc mai puțin de 600 de oameni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cluj-Napoca
image
image
image
image
image
image
image png
delta dunarii foto AMDTDD jpeg
image png
ceausescu congres jpg
bacalaureat adevarul jpg
Fun Zone jpeg 1 jpeg
bucatarie pexels jpg
rosii tomate istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net