Actorul care a murit pe scenă, în timpul unui spectacol. Povestea tragică a artistului adorat de milioane de români
A fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori din teatrul românesc. Din păcate, s-a stins din viață într-un moment în care cariera sa se afla în plină ascensiune. Cornel Coman avea doar 44 de ani atunci când a fost răpus de o boală nemiloasă, chiar în timpul unui spectacol și a murit pe scenă în fața spectatorilor săi.
Cornel Coman a fost unul dintre actorii de renume din teatrul românesc. Născut în perioada interbelică, pe 14 iunie 1936, în localitatea Vizantea-Livezi, într-o familie avută. Odată cu venirea comuniștilor, părintii săi au fost persecutati pe motiv că erau chiaburi. În acea perioadă, Cornel Coman era la facultate și a fost înfiat de bunic, iar la 27 de ani reușește să termine Facultatea de Teatru. Ulterior, a urcat pe scenă pentru prima oară la „Teatrul de Stat” din Brașov, iar după o perioadă s-a mutat la Teatrul Bulandra din București.
De asemenea, în 1996, a debutat în televiziune, iar primul său film a fost „Un film cu o fată fermecătoare”, în regia lui Lucian Bratu. Cornel Coman a jucat alături de Margareta Pâslaru, Marin Moraru și Ștefan Iordache.
A murit pe scenă, în timpul unui spectacol
La doar 44 de ani, actorul a fost răpus de o boală nemiloasă. Nimeni nu se aștepta ca artistul să aibă parte de o moarte subită, chiar pe scenă. S-a stins din viață pe 16 ianuarie 1981. Deși se simțea rău și era internat, s-a externat de bună voie din spital și a urcat pe scenă pentru a-și duce la bun sfârșit numărul. Cu toate că știa de boala de care suferă, Cornel Coman a vrut să fie alături de spectatorii săi.
„I s-a făcut fulgerător rău, pe scenă, într-o după-amiază nefastă de spectacol. S-a prăbuşit, cutremurat. Aflat de câteva săptămâni sub supraveghere medicală, pentru stabilire de diagnostic, ieşea din spital cu bilet de voie, ca să joace ultimele roluri ale vieţii sale.
Cornel Coman a fost răpus de o boală agresivă, care s-a înrăutățit rapid și l-a afectat în mod devastator. Chiar și în fața acestei suferințe cumplite, el a părut de neclintit. Întotdeauna ne întâmpina cu o aparență de calm, deși era încordat în interior, concentrat, sensibil și plin de energie.
Era un om de o forță interioară incredibilă, cu un zâmbet mereu pe buze și o dăruire exemplară. Purta în el moștenirea valorilor nobile și a bunului simț, mostenite miraculos de la strămoșii săi din Vrancea, țara sa natală și de veghe. Era construit dintr-o fibra rezistentă, precum frasinul alb, și rămânea un exemplu de vigoare și dăruire.
Ne-a interpretat pe scenă dilemele, şi mai ales cetitudinile. El inspira încredere în viaţă, încredere în faptul că oamenii se vor iubi într-o zi şi vor fi cîndva fericiţi. A fost un om al speranţei şi al visului cu picioarele pe pămînt şi cu ochii deschişi. Ne-a interpretat pe scenă pe noi inşine, ca să ne vedem mai atent pe noi înşine!
A fost unul dintre oamenii frumoşi, care au ştiut să redea prin arta lor adevărata valoare a existenţei. Moartea l-a sfărâmat, dar l-a aşezat, în memoria noastră, în rîndul celor care mor la datorie, adică în linia întâi a vieți”, se arăta în Revista Teatrul 1981, potrivit playtech.ro.
A fost căsătorit de două ori și are un copil
Cornel Coman a fost, datorită stilului său elegant, rapid remarcat de regizori și a fost distribuit în diverse filme. A avut roluri memorabile în filme celebre precum „Pădurea pierdută”, „Drum în penumbră”, „Trecătoarele iubiri” și „Prin cenușa imperiului”, jucând alături de cei mai mari actori ai scenei românești. Până la moartea sa prematură, el a apărut în 40 de filme într-o carieră care a durat doar 14 ani.
Actorul a fost căsătorit de două ori. Prima soție a sa a fost Margareta Pogonat, iar a doua a fost Maria Letiția Coman. Într-una din căsniciile sale, Cornel Coman a reușit să devină și tată. Are un copil pe nume Alexandru Paul-Coman.