Adevărul despre fondarea Moldovei. De unde îi provine numele și cât de reală este legenda lui Dragoș

Ultima actualizare:

Moldova, un principat cu o istorie fascinantă, are o origine legendară puternic legată de figura lui Dragoș Vodă, un maramureșean despre care se spune că ar fi întemeiat țara după o vânătoare mitologică. Dar, în realitate, Dragoș a fost mai degrabă un feudal în serviciul regelui Ungariei, Ludovic I, și nu primul voievod al Moldovei, așa cum sugerează mitul.

Stema Moldovei. Foto: Adevărul.
Stema Moldovei. Foto: Adevărul.

Dragoș din Bedeu și Legenda vânătorii

Potrivit legendei, Dragoș Vodă, un senior din Maramureș, ar fi vânat un bour în pădurile de la est de Carpați, iar în urma acestei vânători ar fi descoperit și devenit primul conducător al unui teritoriu liber de tătari. După ce cățeaua lui, Molda, s-ar fi înecat urmărind animalul, Dragoș ar fi reușit să omoare bourul și, astfel, să elibereze teritoriul. De la numele cățelușei și bourului ar proveni numele țării și stema sa, cu capul de bour.

Realitatea este însă cu totul diferită. Dragoș, cunoscut și sub numele de Dragoș din Bedeu, nu a fost un întemeietor al Moldovei în sensul unui lider independent, ci un feudal subordonat regelui Ungariei, Ludovic I. După 1342, regele Ungariei a trimis o armată pentru a întemeia o „marcă de apărare” împotriva tătarilor, iar Dragoș a fost numit conducător al acesteia, scriu cei de la Adevărul.

În acea perioadă, regiunea est-carpatină era sub stăpânirea Hoardei de Aur, iar tătarii organizau atacuri frecvente împotriva Transilvaniei și Ungariei. Dragoș, conducând o armată formată din maramureșeni, a avut un rol esențial în alungarea tătarilor din aceste teritorii, dar nu a devenit un voievod independent al Moldovei. El a acționat la ordinele regelui Ungariei și a înființat centrul mărcii de apărare la Baia, un oraș strategic.

Bogdan I: adevăratul întemeietor al Moldovei

Cel care poate fi considerat adevăratul întemeietor al Moldovei a fost Bogdan din Cuhea, un alt maramureșean, dar de data aceasta unul care s-a răzvrătit împotriva autorității Ungariei. După ce a fost nevoit să părăsească Maramureșul din cauza conflictelor interne cu coroana maghiară, Bogdan a trecut în Moldova, unde a reușit să adune susținători și să pună bazele unui stat independent. Astfel, după înfrângerea urmașilor lui Dragoș, Bogdan a devenit primul voievod al Moldovei, un conducător liber, fără legături de vasalitate față de Ungaria.

În ceea ce privește numele „Moldova”, există multiple ipoteze. Deși legenda sugerează că numele ar veni de la cățelușa Molda, cercetătorii indică mai multe posibile origini ale termenului. Unii istorici consideră că „Molda” provine din limba slavă, unde înseamnă „mucegai” sau „pământ mănos”, referindu-se la solul fertil al regiunii. Alți cercetători sugerează o origine germanică, având în vedere influența germanilor în zona Baia. De asemenea, lingvistul Iorgu Iordan a avansat teoria că numele ar proveni din pădurile de molizi din zona râului Moldova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
5 lidia fecioru jpg jpeg
seminte chia jpg
image png
Sealandafterfire2 jpg
image png
image png
casa anglia istock jpg
sergio gutierrez benitez colaj captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net