Adolescența Oanei Orlea, nepoata lui George Enescu. Arestată la 16 ani, a petrecut 3 ani în închisorile comuniste

Scriitoarea Oana Orlea, pseudonim literar al Mariei-Ioana Cantacuzino, a fost fiica aviatorului Constantin „Bâzu” Cantacuzino și nepoata lui George Enescu. Deși a fost crescută într-o familie aristocrată, artista nu a avut o adolescenţă uşoară. A fost arestată la vârsta de 16 ani și a petrecut aproape 3 ani în 13 închisori comuniste.

Oana Orlea, nepoata lui George Enescu, a petrecut 3 ani în închisorile comuniste / Foto: Historia.ro
Oana Orlea, nepoata lui George Enescu, a petrecut 3 ani în închisorile comuniste / Foto: Historia.ro

Cunoscută în lumea literară cu pseudonimul Oana Orlea, Maria-Ioana Cantacuzino a fost fiica aviatorului Constantin „Bâzu” Cantacuzino și a Ancăi Diamandi şi nepoata lui George Enescu şi a Marucăi Cantacuzino. În anul 1952, pe când era elevă în clasa a X-a, este arestată şi condamnată la patru ani de închisoare, sub acuzaţia de complot şi acţiune subversivă împotriva statului (constând în distribuirea unor manifeste anticomuniste).

„Vine un moment când nu mai simţi mare lucru”

 A fost eliberată la intervenţia bunicului ei, compozitorul George Enescu, după doi ani şi unsprezece luni de detenție, timp în care a fost mutată de 13 ori de o închisoare de alta, precum Văcăreşti, Jilava, Ghencea, Pipera, Târgşor, Mislea etc. Considerat cel mai important muzician român, Enescu declara că nu se va întoarce în ţară atâta timp cât nepoata lui este în închisoare. Din păcate, Oana Orlea este din nou arestată în anul 1960, în legătură cu un atac ce avusese loc în urmă cu un an, asupra unui furgon al Băncii Naţionale din Capitală, cunoscut sub numele de „operaţiunea Ioanid“. A fost reținută timp de două luni la Rahova.

„Nu-mi amintesc de numărul de palme pe care le-am încasat – o nimica toată faţă de ce li s-a făcut altora-, dar trebuie să pomenesc de faimoasele cătuşe care se strâng şi se tot strâng, după nevoie. Mi-au răsucit braţele la spate şi mi-au pus cătuşele deasupra cotului. Braţele fiind mult trase înapoi, plămânii sunt comprimaţi, capacitatea toracică redusă, respiri prost. Şi se strâng. Foarte tare. Vine un moment când nu mai simţi mare lucru. Braţul se umflă, se învineţeşte, cătuşa se înfundă. Când se scot şi sângele năvăleşte, durerea este îngrozitoare. Se pare că unii au stat cu ele câte o zi-două; eu, doar vreo două ore şi am avut semne mai multe săptămâni“, spunea scriitoarea despre unul momentele trăite, relatează Historia.ro.

În 1968, a publicat primul său volum, „Calul de duminică”, sub pseudonimul Oana Orlea, volum care va fi urmat de alte șase romane, devenind membră a Uniunii Scriitorilor din România. Tracasările, supravegherea, cenzura tot mai accentuată o determină să plece în Franța, în 1980. Aici va publica alte două volume de literatură, dar și volumul de amintiri din detenție. Maria Ioana Cantacuzino a murit la 23 iulie 2014, la Maignelay-Montigny, Franța, unde este și înmormântată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net