Artistul care a sfidat moartea! A traversat distanța dintre Turnurile Gemene pe sârmă, la o înălțime de peste 400 metri

În anul 1974, artistul francez Philippe Petit a devenit celebru în întreaga lume, după ce a traversat distanța de 61 de metri dintre cele două Turnuri Gemene, din complexul World Trade Center, New York. Funambulul a mers pe sârmă între cele două clăiri, la peste 400 de metri înălțime.

Philippe Petit a traversat distanța dintre Turnurile Gemene / Foto: Colaj captură video
Philippe Petit a traversat distanța dintre Turnurile Gemene / Foto: Colaj captură video

Philippe Petit (74 de ani), născut pe 13 august 1949, în Franța, nu a fost prea interesat de școală în copilărie, însă, a făcut o pasiune pentru mersul pe sârmă, după ce a văzut cascadori la circ care făceau acest lucru. Încă din anii 60, când a găsit, stând în camera de așteptare de la dentist, o revistă în care apărea o randare a World Trade Center, pe care a luat-o cu el acasă, i-a venit ideea de a traversa Turnurile Gemene, care se aflau încă în construcție. Acesta devenise cel mai mare vis al său.

Philippe devenise deja cunoscut pentru că a traversat pe sârmă distanța dintre turnurile catedralei Notre Dame, fără aprobare, cât și distanța dintre pilonii de la capătul nordic al Podului Portului Sydney, Australia, tot fără autorizație.

Înaintea actului său artistic din New York, a fost antrenat de acrobatul ceh Rudy Omankowsky, iar pentru pregătirea momentului, a fost nevoit să viziteze pe ascuns turnurile, să se strecoare pe lângă pază, să facă poze și schițe și să se informeze despre căile de acces.

Și-a îndeplinit visul

Soarta a făcut ca, într-o zi, Phillip să îl întâlnească pe Barry Greenhouse, care lucra la etajul 82 al clădirii și care îl cunoștea pe funambul după actul său artistic din Paris, devenind astfel omul său de legătură. Echipa acrobatului era formată din francezi, americani și un australian.

Cu ajutorul unui arc și al unei săgeți, aceștia au trecut un fir de pescuit de la un turn la altul. Ulterior, au trecut sârme tot mai rezistente, iar în final, au reușit să ancoreze sârma grea de 200 kg. Astfel, în dimineața zilei de 7 august 1974, fără să fie legat prin niciun fel de siguranță, Philippe a pășit pe sârmă, traversând cu succes distanța de 61 de metri dintre turnuri, la 417 metri deasupra străzilor New Yorkului.

Deși își împlinise deja visul, și-a început drumul înapoi, încercând tot felul de acrobații, stând în genunchi sau întinzându-se pe sârmă, doar că, la un moment dat, a fost încolțit de poliție. După opt drumuri și după începerea ploii, în care autoritățile îl amenințau și rugau să se predea, funambulul a coborât de pe sârmă.

A primit Oscarul pentru un documentar dedicat fiicei sale

A fost arestat, dar a primit o ofertă: urma să fie scutit de pedeapsă, dacă accepta să dea reprezentații gratuite pentru copii în Central Park. A primit și un card de acces pe viață pentru observatorul World Trade Center. În 2009, Philippe Petit a primit Oscarul pentru documentarul „Man on wire”, dedicat fiicei sale, care decedase la vârsta de 9 ani, relatează Historia.ro. 

Filmul de lung metraj „The Walk”, cu Joseph Gordon-Levitt în rolul principal, și documentarul „Man on Wire” aduc în prim-plan povestea emblematică a lui Philippe Petit, care în anul 1974 a mers pe sârmă între Turnurile Gemene, sub privirile atente ale pietonilor și ale poliției din New York.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net