Au existat cu adevărat hobbiții, faimoasele creaturi mici din „Stăpânul Inelelor”? Descoperirea uimitoare făcută pe o insulă indoneziană

Te-ai întrebat vrreodată dacă au existat cu adevărat hobbiți, micii supereroi din trilogia „Stăpânul Inelelor”? Ei bine, cu ceva mult timp în urmă, rămășițele unei creaturi care avea doar 1 m înălțime numită de cercetători „hobbit” au fost găsite în insula Flores din arhipelagul indonezian.

Os de „hobbit” de la o specie minusculă de oameni antici, găsit pe insula Flores / foto: Pixabay
Os de „hobbit” de la o specie minusculă de oameni antici, găsit pe insula Flores / foto: Pixabay

Pe insula indoneziană Flores au fost descoperite rămășițele unui membru al celei mai mici specii umane antice, care nu depășea înălțimea de un metru. 

Misterul planează asupra acestui tip de creatură din specia „hobbiților”, denumită științific Homo floresiensis, de când au fost descoperite primele fosile care sugerau existenţa sa pe insula îndepărtată Flores, în 2003, speciliștii încercând de atunci să explice originile sale. Fosilele descoperite recent includ un os adult „incredibil de mic” de la nivelul membrelor superioare și care are o vechime de 700.000 de ani.

Predatând hominizii din Liang Bua cu 650.000 de ani, fosilele recent descoperite provin de la cel puțin trei indivizi care aveau maxilare și dinți mai mici decât Homo floresiensis.

„Sugerează cu tărie că povestea «hobbiților» a început într-adevăr atunci când ...”

Potrivit unui studiu publicat în Nature Communications, descoperirea osului fosil de la nivelul membrelor oferă o mulțime de informații privind originea ancestrală a speciei Homo floresiensis. Oamenii de știință au calculat, pe baza lungimii estimate acestuia, că acest Homo floresiensis avea aproximativ 100 cm înălțime, cu circa 6 cm mai puțin decât înălțimea estimată a scheletului de la Liang Bua.

„Aceste humerus de adult cu o vechime de 700.000 de ani nu e doar mai scurt decât cel al lui Homo floresiensis, ci este cel mai scurt os de braț superior din istoria fosilelor de hominizi”, a declarat coautorul studiului, Adam Brumm, de la Centrul australian de cercetare privind evoluția umană din cadrul Universității Griffith, potrivit tabloidului britanic The Guardian.

Cei doi dinți găsiți în sit aveau dimensiuni mici, iar unul dintre ei era similar ca formă cu cel al lui Homo erectus de pe insula Java. Această asemănare nu susține ipoteza că Homo floresiensis a evoluat dintr-un tip de hominid anterior, mai primitiv, au declarat oamenii de știință.

Noile fosile sugerează cu tărie că povestea «hobbiților» a început într-adevăr atunci când un grup de hominizi timpurii din Asia, cunoscuți sub numele de Homo erectus, au rămas cumva izolați pe această insulă indoneziană îndepărtată, poate în urmă cu 1 milion de ani, și au suferit o reducere dramatică a dimensiunilor corporale de-a lungul timpului”, a adăugat coordonatorul studiului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net