„Aur plutitor” în valoare de 500.000 de euro găsit într-un cașalot mort. Ce este de fapt, comoara
O comoară extrem de valoroasă a fost găsită într-un cașalot eșuat pe o plajă din Insula Canare. Oamenii au rămas șocați de ceea ce au putut găsit în măruntaiele animalului, potrivit The Guardian.
Mamiferul marin a fost găsit mort pe plajan La Palma, iar oamenii de știință au găsit în măruntaiele sale așa-numitul „aur plutitor”. Mareea și valurile mari au pus piedici în efectuarea auotopsiei cașalotului, însă Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului pentru sănătatea animală și securitatea alimentară de la Universitatea din Las Palmas din Grand Canaria, a făcut tot ce a putut ca să afle de ce a murit animalul.
Ei bine, specialistul s-a gândit că este vorba despre o problemă digestivă astfel, că a inspectat colonul cașalotului, iar ceea ce a găsit l-a uimit, pur și simplu.
„Ceea ce am scos a fost o piatră de aproximativ 50-60 cm în diametru și cântărind 9,5 kg. Valurile se spărgeau de balenă. Toată lumea privea când m-am întors la plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era ambră”, a spus specialistul, potrivit sursei citate. În mâinile specialistul se afla o adevărată comoară în valoare de aproximativ 500.000 de euro.
Ce este ambra
Ambergris sau ambra, este cunoscut sub numele de „aur plutitor” și este o substanță extrem de rară și prețioasă pentru parfumieri de-a lungul timpului. Ambra este atât de valoroasă deoarece are un miros asemănătos lemnului de santal, însă aceasta conține și ambreină, un alcool inodor, care prelungește rezistența mirosurilor. Fiind atât de scumpă, mai multe țări precum SUA, Australia și India au interzis comerțul cu această subtanță, pe fondul braconajului.
Ambra este produsă de aproximativ unul din 100 de cașaloți. Aceștia mănâncă cantități considerabile de calamari și sepii, iar majoritatea nu pot fi digerate și astfel sunt vărsate. Totuși, o parte dintre ele rămân în tubul digestiv al acestor mamifere marine și astfel de-a lungul timpului se transformă în ambră. Aceasta în unele cazuri este excretată și de aceea de multe ori se găsește plutind în mare. Totuși, în alte cazuri, crește prea mare și rupe intestinul animalului, exact cum s-a întâmplat în cazul acestui cașalot.
Acum institutul încearcă să găsească un cumpărător, iar banii strânși urmează să ajungă la victimele vulcanului care a erupt în 2021 în La Palma și care a provocat pagube de peste 800 de milioane de euro.