Brad frumos, nu brad kitchios! Sfaturile specialistului pentru un Crăciun rafinat: "Fără plastic, fără beteală"

Ultima actualizare:
Brad alb, pentru spațiile cu decor scandinav
Brad alb, pentru spațiile cu decor scandinav

Brazii construiți din crengi și cetină, pe structura metalică, coronițele împodobite în fel și chip pentru uși, scorțișoară, ghindele, conurile de brad, nucile sau florile din bumbac în loc de accesorii din plastic, luminile calde atât din instalații, cât și din felinare sau lumânări, accentele discrete de alb și roșu sunt parte din trendurile în amenajări pentru sărbătorile 2020, din punctul de vedere al lui Nicu Bocancea, cel mai premiat master florist român pe plan internațional.

Deși consideră că fiecare om trebuie să-și aranjeze casa după gustul personal, Nicu Bocancea a făcut totuși o lista de NU-uri, dar și de DA-uri personale pentru amenajările caselor de Crăciun anul acesta: “Atunci când sunt întrebat ce aș pune eu la categoria NU în ceea ce privește amenajările de Crăciun, trec 3 puncte: fără brad de plastic, fără brad tăiat, fără beteală! Iar la categoria DA, voi pune tot 3 puncte, ca să păstrez un echilibru: DA brazilor construiți din crengi și cetină, sunt la fel de rezistenți, miros la fel de bine și nu afectează cu nimic sănătatea pădurilor, aș mai adăuga accesoriile naturale precum nucile, ghindele, castanele, conurile de brad și fermecatoarele lumini care dau lumina caldă, precum felinare, lumânări sau instalații discrete, fără culori”, explică master floristul Nicu Bocancea, unul dintre moștenitorii celui mai longeviv lanț de florarii din România, care de mai bine de 10 ani “construiește” brazii de Crăciun pentru mii de iubitori de natură și de frumos.

Brad cu decorațiuni roz și îngerași
Brad cu decorațiuni roz și îngerași

Cu înălțimi care pot porni de la 50 de cm și pot ajunge până la 7 m, cu crenguțele prinse de o structură metalică ce poate rămâne, după ce trece sezonul, în depozitele florăriei an de an, până vine din nou iarna și reîncepe “construcția bradului”, brazii construiți de Nicu Bocancea sunt nu numai bucurie pentru clienți, ci și un reper și pentru floriștii din alte țări.

Materialele naturale sunt o alegere perfectă: conuri, ghinde, nuci
Materialele naturale sunt o alegere perfectă: conuri, ghinde, nuci

Pentru un brad se muncește și până la 10 ore

Iar variantele de brazi construiți sunt foarte multe și extrem de apreciate de amatorii de inedit: “Am primit telefoane anul acesta prin care colegi floristi din alte țări mă întrebau cum facem structura metalică pe care construim brazii pentru a putea face și ei același lucru pentru clienții lor. Frumusețea este că forma conică a bradului poate fi redată cu ușurință și creativitate și din alte materiale, nu doar din crengi și cetină. Cu structura potrivită pe care se așează materialele, se pot face brazi extrem de frumoși din conuri, din ghinde sau din ace de pin, doar din aranjarea acestora. Sunt multe variante prin care oamenii care vor altceva în ceea ce privește amenajările pot impresiona”, dezvăluie Nicu Bocancea, care alocă de la 4 până la 10 ore pentru construirea un brad.

Evitați beteala și accesoriile din plastic
Evitați beteala și accesoriile din plastic

Ce cromatică e în vogă anul acesta

Cromatica în vogă anul acesta pentru brazii și aranjamentele de Crăciun are din nou aceeași vedetă, mixul între roșu și alb, însă suportă variațiuni care depind de cromatică ambientului și de gusturile fiecărei persoane: “Dacă spațiul este mai scandinav, mai urban, s-ar potrivi un brad alb simplu, dacă spațiul este înalt, mergem către un brad în nuanțe de roșu cu mici detalii aurii sau arămii, dacă avem o casă unde există copii, se pot adăuga accesorii pale în nuanțe de roz sau bleu. Roșul și albul sunt în continuare cele mai cerute, deși trendul de alegere a culorilor naturale este în creștere”, detaliază master floristul.


    Evitați beteala și accesoriile din plastic
Evitați beteala și accesoriile din plastic

Cea mai mare diferența în amenajările de sărbători față de anii trecuți este nerăbdarea cu care românii au ales, în 2020, să-și împodobească brazii și casele. “Dacă până anul acesta, cei mai mulți dintre români începeau demersurile de ornare a locuințelor din prima sau a două săptămâna a lunii decembrie, acum cei mai mulți și-au transformat deja casele în colțuri de sărbătoare, de parcă au simțit nevoia să-și premieze cumva locuințele în care și-au petrecut mult mai mult timp decât odinioară”, a sesizat master floristul Nicu Bocancea.  

De obicei, totul se întâmplă că la carte, după ani de zile de experiență, însă farmec dau și momentele neprevăzute care la finalul sezonlui de iarnă ajung să stârnească hazul: “E crunt când avem bradul gata, după 10 ore de muncă, este tot ca scos dintr-un vis și ne dăm seama că nu merge instalația care este prima montată pe brad și trebuie să desfacem totul. Sau cum credeți că ne simțim când ajungem să montăm tot decorul în casa clientului și realizăm că bradul nu încape în lift, iar noi trebuie să ajungem pe scări, cu toate aranjamentele până la etajul 10 și înapoi cu matură până la parter. Sau când ducem o mandrețe de brad aranjat și lucrat în cele mai mici detalii în atelier și constatăm că înălțimea camerei, furnizate de către client, este mai mică decât în realitate, așa că bradul nu încape. Sunt sute de povești amare pe moment, dar cu morală și haz pe termen lung, că în orice meserie”, povestește cu nostalgie Nicu Bocancea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net