Călugărița ale cărei revelații cutremurătoare despre Iisus și Fecioara Maria au inspirat controversatul film Patimile lui Hristos, al lui Mel Gibson. Ce viziuni a avut

Anne Catherine Emmerich, o călugăriță germană din secolul al XVIII-lea, a avut viziuni profunde despre ultimele zile ale lui Iisus Hristos, revelații care au influențat decisiv filmul „Patimile lui Hristos” (2004), regizat de Mel Gibson. Potrivit publicațiilor argentiniene La Prensa și Infobae, aceste revelații sunt analizate în detaliu de profesorul Pablo A. Marini în cartea sa, care oferă o interpretare teologică a suferinței și morții Mântuitorului. În film, rolul Fecioarei Maria este interpretat de actrița română Maia Morgenstern.

Ce l-a inspirat pe Mel Gibson pentru filmul „Patimile lui Hristos” / foto: arhiva Click!
Ce l-a inspirat pe Mel Gibson pentru filmul „Patimile lui Hristos” / foto: arhiva Click!

Prezența sa centrală în poveste reflectă chiar viziunile Annei Catherine Emmerich, care ofereau detalii inedite despre interacțiunile Fecioarei Maria cu Fiul ei, inclusiv o emoționantă întâlnire pe drumul crucii. În 1819, poetul Klemens Brentano a fost trimis să o viziteze și a notat meticulos viziunile sale. Acestea au fost publicate ulterior în volumul„ Dureroasele Patimi ale Domnului nostru Isus Hristos conform Meditațiilor Annei Catherine Emmerich”. Filmul „Patimile lui Hristos” al lui Mel Gibson, lansat acum 20 de ani, o operă cinematografică remarcabilă, explorează ultimele 12 ore din viața lui Iisus. În lucrarea sa, profesorul Pablo Marini susține că filmul lui Mel Gibson este „cel mai bun film catolic din istorie”.

Despre Anne Catherine Emmerich

Născută în 1774, într-o familie de țărani evlavioși, Anne Catherine Emmerich a susținut încă din copilărie că are comunicări spirituale cu Iisus. La 28 de ani, a intrat într-o mănăstire augustiniană, iar în 1812, a început să manifeste stigmate, răni asemănătoare cu cele suferite de Hristos în timpul Patimilor. Fenomenul a atras atenția autorităților bisericești, care au început să-i documenteze experiențele.

Cum am menționat, în 1819, poetul Klemens Brentano a vizitat-o pe Emmerich și a transformat revelațiile ei într-o carte intitulată „Dureroasele Patimi ale Domnului nostru Isus Hristos conform Meditațiilor Annei Catherine Emmerich”, oferind o descriere detaliată a Săptămânii Sfinte, începând cu decizia lui Iisus de a merge la Ierusalim pentru Paști și terminând cu învierea Sa.  

Aceste viziuni explică rolul proeminent al Fecioarei Mariei (Maria Morgenstern) în filmul lui Mel Gibson, deoarece Emmerich descrie pas cu pas ce ar fi făcut Fecioara în acele zile ale patimilor Fiului ei.

„Patimile lui Hristos” al lui Mel Gibson

Profesorul Pablo Marini, autor al cărții „Redimidos” (n.r. – „Răscumpărați”) apreciază fidelitatea peliculei față de Evanghelii și valoarea pe care o adaugă viziunile mistice ale Annei Catherine Emmerich. Potrivit autorului, filmul redă cu forță dramatismul sacrificiului suprem, iar brutalitatea scenelor este justificată teologic și istoric, pentru a reda amploarea suferinței și dragostea cu care Hristos s-a jertfit pentru lume. Marini acordă un rol deosebit Fecioarei Maria, pe care o descrie drept o „co-răscumpărătoare” alături de Fiul ei. El evidențiază legătura profundă dintre Cina cea de Taină, Calvar și Sfânta Liturghie, prezentată cu subtilitate în filmul lui Gibson.

Analiza profesorului se extinde și asupra personajelor feminine, pe care le consideră embleme ale curajului și credinței, în contrast cu majoritatea personajelor masculine, deseori portretizate negativ, cu excepția lui Iisus. În plus, Marini atrage atenția asupra unei alte categorii: cei indiferenți față de adevăr, exemplificați prin Pilat și Irod. „Dacă nu vrei să auzi adevărul, nimeni nu ți-l poate spune”, îi spune soția lui Pilat într-un moment-cheie.

În scena confruntării cu Irod, Iisus nu rostește niciun cuvânt. Marini comentează: „Hristos nu-i răspunde lui Irod din cauză că există persoane care nu merită să audă adevărul”.

Viziunile Annei Catherine Emmerich oferă astfel o completare valoroasă textului biblic, aducând în lumină scene precum dialogul dintre Iisus și mama Sa, înainte de Cina cea de Taină, în care El îi vorbește despre trădarea ce urmează. Emmerich descrie și reacția Mariei la această confidență:

Când Domnul i-a anunțat Fecioarei ce urma să se întâmple, ea L-a rugat în modul cel mai tandru să o lase să moară cu El. Dar El i-a recomandat să aibă mai multă resemnare decât celelalte femei; i-a spus de asemenea că va învia și locul unde i se va arăta. Ea nu a plâns mult, dar era profund întristată”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 ceaiuri pentru gastrita ce sa bei zilnic jpg jpeg
Legume tocate   pixabay jpg
pisici pixabay jpg
oras lego guinness world records jpg
Cascada Niagara jpg
Nicolae si Elena Ceausescu jpg
Eric Matson si Roxana, foto Facebook jpg
Poiana Brasov, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net