Când va putea fi văzută pe cer cometa verde care a mai trecut pe lângă Pământ în epoca de piatră

O cometă rară strălucitoare face o călătorie înapoi spre planeta Pământ, după un decalaj lung de aproximativ 50.000 de ani. Cât de aproape va fi cometa de Pământ? Ei bine, cometa exotică va trece pe lângă planetă la o distanță de doar 2,5 minute lumină, care este de doar 44 milioane de kilometri, pe 2 februarie.

Cometa provine din norul Oort (foto: Facebook)
Cometa provine din norul Oort (foto: Facebook)

Citește și: Ce sunt Orionidele. Când vom vedea ploaia de stele căzătoare. De unde se observă cel mai bine 

Au trecut 50.000 de ani de când cometa a trecut pe lângă Pământ

Descoperită în luna martie a anului trecut de astronomi la Zwicky Transient Facility de la Observatorul Palomar din California, cometa C/2022 E3 (ZTF) a fost calculată pentru a orbita soarele la fiecare 50.000 de ani, ceea ce înseamnă că ultima dată când cometa a trecut pe lângă planeta noastră a fost în timpul neanderthalienilor/epoca de piatră.

Cometa provine din norul Oort, de la marginea sistemului solar, și primește strălucirea verde din cauza carbonului diatomic (perechi de atomi de carbon care sunt legați împreună) care este prezent în capul cometei. Când razele ultraviolete ale radiațiilor solare cad pe cometă, aceste molecule emit lumină verde.

Cometele sunt bile de praf primordial și gheață care se rotesc în jurul Soarelui pe orbite eliptice uriașe. Pe măsură ce se apropie de Soare, corpurile se încălzesc, transformând gheața de la suprafață în gaz și dislocând praful. Împreună, acest lucru creează norul sau coma care înconjoară nucleul dur al cometei și coada prăfuită pe care o lasă în urma ei.

Iată și: Stele căzătoare, pe cerul României. În diminețile de 5 și 6 mai vom vedea praf din coada cometei Halley 

Nu a mai fost văzută din epoca de piatră (foto: Facebook)
Nu a mai fost văzută din epoca de piatră (foto: Facebook)

Va putea fi văzută cel mai bine pe 1 și 2 februarie

Cometa a fost vizibilă și luna trecută, însă strălucirea nu a fost mare din cauza distanței față de planeta noastră. Bila de gheață cosmică a devenit recent suficient de strălucitoare pentru a putea fi văzută cu ochiul liber, cel puțin în zonele foarte întunecate, rurale, cu poluare luminoasă minimă.

Astronomii au surprins imagini care arătau capul corpului cometei, coada de praf și coada ionică mai lungă și mai subțire. Cu toate acestea, pe măsură ce urmează să se apropie de Pământ, cometa va străluci mai mult și poate fi văzută cu ochiul liber. Săptămâna viitoare se îndreaptă spre un zbor al stelei polului, cea mai strălucitoare stea din Ursa Mică.

Vezi și: Spectacol cu Lyride pe cer. Unde și când putem urmări stelele căzătoare 

Va putea fi văzută cel mai bine în jurul datei de 1 și 2 februarie, fiind vizibilă în emisfera nordică dacă norii permit acest lucru, pe măsură ce cerul se întunecă seara, sub și în stânga mânerului constelației Plugului. Iar până la mijlocul lunii, cometa se va intuneca din nou și va dispărea din peisaj, în timp ce se îndreaptă înapoi în călătoria de întoarcere către norul Oort, potruvit tabloidului The Guardian.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net