Capela Sixtină a Estului, locul unic în lume care se află chiar în România. Culoarea sa îi fascinează pe turiști

Știți unde este ascunsă Capela Sixtină a Estului, locul unic în lume care se află chiar în România? Supranumită așa pentru fresca „Judecăţii de Apoi”, care a fost pictată cu celebrul pigment „Albastru de Voroneţ”, biserica de la Mănăstirea Voroneț a fost declarată monument istoric în anul 1918, iar în 1933 a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului” / foto: arhiva Click!
Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului” / foto: arhiva Click!

Biserica Mănăstirii Voroneț, monument UNESCO, este ctitoria voievodului Ştefan cel Mare, construită în 1488. A fost ridicată într-un timp record în urmă cu peste 500 de ani, în doar trei luni şi trei săptămâni. Pictura interioară a bisericii datează, în cea mai mare parte, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, fiind realizată în 1496, iar în perioada lui Petru Rareș a fost realizată pictura exterioară.

De altfel, biserica Mănăstirii Voroneţ este supranumită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”. Așa-numitul „Albastru de Voroneţ” este recunoscut în lume, nu doar pentru natura pigmentului albastru, ci mai ales pentru rezistenţa acestuia în condiţii climatice foarte aspre, fapt care se datorează originalităţii tehnicii de lucru aplicate. Specialiștii în arte plastice spun despre această culoare că este unică în lume, fiind comparată cu roșul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”

Cu excepţia pigmentului negru, obţinut din cărbune de lemn, toţi ceilalţi pigmenţi folosiţi în pictură sunt substanţe minerale, naturale sau de sinteză. În plus, pictura include şi cele 12 semne zodiacale, în imediata apropiere a Mântuitorului. Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost declarată monument istoric în urmă cu 106 de ani, în 1918, iar în 1993, a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Daniil Sihastrul și-a petrecut ultimii 26 de ani de viață la Mănăstirea Voroneţ. Pusticul s-a stins din viață n 1496 şi a fost îngropat în biserica Mănăstirii Voroneţ. A fost canonizat în 1992 şi a devenit Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.

Turiștii români și străini, deopotrivă, vin aici în fiecare an pentru că locul nu e doar încărcat de spiritualitate și magie, ci și minunat datorită priveliștilor și peisajului înconjurător.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net