Care a fost cel mai lung an din istoria omenirii. De ce a fost prelungit de către Iulius Caesar cu trei luni

În prezent, anul calendaristic are 365 sau 366 de zile. Dar știați că cel mai lung an din istorie a avut 445 de zile? Cum a apărut cel mai lung an din istorie și de ce a fost prelungit de către Iulius Caesar cu trei luni.

De ce a fost un an prelungit de către Iulius Caesar cu trei luni / Foto: Captură video
De ce a fost un an prelungit de către Iulius Caesar cu trei luni / Foto: Captură video

Oamenii au folosit trei calendare diferite de-a lungul istoriei. Un calendar lunar bazat pe rotația Lunii, un calendar solar bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui, și o combinație între cele două. Încă din Antichitate exista obiceiul de calculare a anului eclezial. Acesta era denumit și Indiction (n.n. – numerotarea anilor la romani), iar începutul a fost fixat în ziua de 1 septembrie, în memoria biruinței împăratului Augustus asupra lui Marcus Antonius și a Cleopatrei.

Iulius Caesar a adăugat trei luni suplimentare

La acea vreme existau două sisteme de împărțire a timpului, și anume: egipteni - 365 de zile, romani - 355 de zile. Astfel, romanii au fost cei care aveau să înceapă să creeze un orar al timpului pentru a se sincroniza, iar așa, avea să apară cel mai lung an din istoria omenirii, care a avut mai multe zile decât știm cu toții.

Ideea a fost concepută, pentru prima dată, de astronomul egiptean Sosigene din Alexandria, în anul 46 î.Hr. Potrivit istoricului roman Pliniu cel Bătrân, Sosigene a fost consultat de împăratul Iulius Caesar cu privire la crearea unui calendar universal.

Noul calendar, denumit în mod adecvat Calendarul Iulian, urma să fie primul dintre calendarele omenirii după care s-a ghidat întreaga creștinătate. Pentru a corecta dintr-odată deficitele acumulate de-a lungul timpului și a pregăti calendarul reformat, Iulius Caesar a adăugat trei luni suplimentare, care au făcut ca anul de tranziție să aibă 445 de zile. Anul calendaristic al lui Caesar avea să înceapă cu ocazia solstițiului de iarnă și muta începutul de an de la 1 martie la 1 ianuarie. 

Astfel, a intrat în vigoare în anul 45 î.Hr. Calendarul Iulian, cunoscut în istorie drept „annus confusionis”, adică anul confuziei, și servește drept cel mai lung an înregistrat vreodată în istoria omenirii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net