Care a fost prima așezare din România distrusă de Ceaușescu. Ce obișnuiau să facă grecii ori de câte ori veneau aici

Ultima actualizare:

România este binecunoscută pentru peisajele sale pitorești și pentru atracțiile turistice care oferă o privire fascinantă în trecutul său istoric. Printre aceste locuri istorice se numără și prima așezare cunoscută de pe teritoriul actual al țării, un loc care a fost distrus în perioada regimului Nicolae Ceaușescu. Această localitate antică, situată în județul Tulcea, este cunoscută sub numele de Capul Doloșman, un loc încărcat de istorie și mister.

Prima așezare din România distrusă de Ceaușescu.
Prima așezare din România distrusă de Ceaușescu.

Capul Doloșman, prima cetate a României

Capul Doloșman, cunoscut în antichitate sub numele de Orgame și mai târziu Argamum, este situat pe o faleza stâncoasă ce se înalță deasupra Mării Negre. Așezarea a fost fondată de grecii din Asia Mică în mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. și este considerată prima cetate de pe teritoriul actual al României, înaintea Histriei, o altă cetate antică importantă.

Arheologii au descoperit dovezi care atestă că Orgame a fost locuită continuu timp de aproximativ 1.200 de ani. Săpăturile din perioada 1926-1932 și apoi în 1965 au scos la iveală un complex funerar, urme de locuire, cuptoare artizanale pentru ceramică și morminte, indicând importanța și dezvoltarea acestei așezări în antichitate.

Refugiu pentru navigatorii greci

Grecii care navigau în Marea Neagră în antichitate erau comercianți și exploratori care căutau adăposturi sigure pe țărmurile necunoscute. Datorită lipsei hărților maritime precise, a busolelor și a farurilor, aceștia navigau pe mare în timpul zilei și își planificau călătoriile astfel încât să rămână mereu aproape de țărmuri. Capul Doloșman, cu faleza sa impunătoare, oferea un punct de reper important pentru acești navigatori și un refugiu sigur pentru noaptea.

De ce a distrus Ceaușescu acest loc

În anii '70, Nicolae Ceaușescu a inițiat un proiect ambițios care a avut un impact devastator asupra acestui loc istoric. Regimul său a vizat asanarea parțială a complexului lagunar Razim-Sinoe, transformându-l într-o zonă agricolă. Această schimbare radicală a dus la izolarea lacurilor de mare printr-o fâșie de pământ, afectând grav ecosistemul și istoria locală.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, multe dintre siturile arheologice de la Capul Doloșman au fost distruse, iar amprenta antică a fost grav afectată. Regimul Ceaușescu a urmărit să transforme aceste teritorii într-un spațiu utilitar, fără a ține cont de patrimoniul cultural și istoric al locului.

Astăzi, Capul Doloșman este cunoscut pentru frumusețea sa naturală și importanța istorică. Deși multe dintre rămășițele antice au fost distruse în timpul regimului comunist, zona continuă să atragă vizitatori interesați de istoria și arheologia locului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net