Faimoasa mănăstire din București care a fost demolată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu și peste care s-a construit un mall

Pe 2 decembrie 1984, după o vizită de lucru în Berceni, Nicolae Ceaușescu a hotărât demolarea unei capodopere construită de domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat. Autorităţile comuniste au considerat că nu este altceva decât un impediment în dezvoltarea oraşului. În prezent, în locul ei se află un mall. Este vorba despre Mănăstirea Văcăreşti.

Istoria blestemată a Mănăstirii Văcăreşti, monumentul distrus de Nicolae Ceauşescu / foto: Arhivă
Istoria blestemată a Mănăstirii Văcăreşti, monumentul distrus de Nicolae Ceauşescu / foto: Arhivă

Mănăstirea Văcăreşti a fost construită în 1716-1722 de domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat. În tot acest complex edilitar religios, construit pe o suprafaţă de 18.000 metri pătraţi, funcţionau o tiparniţă, de sub ale cărei teascuri au fost scoase cărţi de mare valoare culturală, o şcoală de limba elenă, de prestigiu la vremea aceea, dar mai ales o bibliotecă, fără egal în sud-estul Europei, cu multe volume, unele rare, şi care s-a risipit spre sfârşitul secolului al XIX-lea.

Istoria Mănăstirii Văcăreşti avea să se încheie brutal, după vizitarea de către Nicolae Ceauşescu, la 2 decembrie 1984. Dictatorul a ordonat demolarea lăcaşului, sub pretextul construirii pe platoul dealului a unui nou palat al justiţiei.

O altă bijuterie arhitecturală distrusă de Sergiu Nicolaescu

De altfel, potrivit istoricului Panait I. Panaite, din cauza filmărilor făcute de Sergiu Nicolaescu pentru filmul „Noi, cei din linia întâi“, în incinta mănăstirii s-au folosit aruncătoare de flăcări, petarde şi s-a perindat o masă de ostaşi cu vehicule grele, tunuri şi tancuri, astfel producându-se mai multe stricăciuni.

Opera de distrugere a fost completată de un grup de romi din zonă, care au furat icoane pe lemn datând din secolul XVIII, din fericire recuperate. Până la demolarea efectivă a mănăstirii a mai durat doi ani.

În 1989, în locul Mănăstirii Văcărești a fost ridicat „Complexul Comercial Aleea Castanilor”, iar în imediata apropiere a apărut un mall. În 2006, Primăria Capitalei a aprobat construirea unui mall care să se folosească de infrastructura vechiului complex comercial.

Așadar, pe locul faimoasei Mănăstiri Văcărești s-a ridicat, în anul 2010, mall-ul Sun Plaza. Transformarea într-un munte de moloz a Mănăstirii Văcărești a rămas în istorie drept cea mai mare crimă împotriva patrimoniului de artă sacră tradițională românească.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net