Orașul din România iubit de Ceaușescu care a ajuns o ruină. Multă lume l-a părăsit, deși a fost una dintre cele mai înfloritoare localități din țară

A fost unul dintre orașele care a înflorit în perioada comunistă, se lăuda cu unul dintre cele mai frumoase și moderne stadioane din țară, aproximativ 70 de blocuri, fabrici de procesare a cărnii, spital, liceu şi mai multe şcoli. A fost, de asemenea, orașul pe care dictatorul Nicolae Ceaușescu l-a adorat. Însă, lucrurile stau cu totul altfel în prezent.

Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a adorat a ajuns o ruină / foto: arhiva Click!
Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a adorat a ajuns o ruină / foto: arhiva Click!

Orașul adorat de Nicolae Ceaușescu, privilegiat în timpul comunismului, este celebrul Scornicești, locul natal al fostului dictator, cu toate că se spune că s-ar fi născut într-un sat care acum nu mai există pe nume Tătărăi, care făcea parte din fosta comună Scorniceşti. După ce a ajuns la putere, ar fi decis ştergerea sa de pe faţa pământului „pentru a i se pierde originea“, căci, în limba tătară, „Ceauş oglu“ înseamnă „fiu de slugă“.

Cert este că, în anii '70-'80, Scorniceşti trece printr-un amplu proces de modernizare, industrializare, sistematizare şi introducere de noi facilităţi indispensabile ridicării la statutul de oraş. Ceea ce se și întâmplă în mai 1989. Îimpreună cu satele componente - Piscani, Negreni, Jitaru, Mogoşeşti, Constantineşti, Şuica, Teiuş, Rusciori, Bircii, Chiţeasca, Mărgineni, Mihăileşti - localitatea este declarată oraş. Era o zonă prosperă, cu aproximativ 70 de blocuri, fabrici de procesare a cărnii, spital, liceu şi mai multe şcoli.

De altfel, Scorniceștiul se lăuda pe vremuri și cu unul dintre cele mai frumoase stadioane din țară, construit la dorința lui Nicolae Ceaușecu în 1975, fiind primul pe care s-au montat scaune, în număr de 20.000.

Orașul Scornicești a ajuns o ruina

În prezent, Scornicești nu mai este orașul de altădată. A ajuns o ruină. După evenimentele din decembrie 1989,  a decăzut în mod constant, iar puterea economică este aproape inexistentă. Blocurile arată la fel ca acum 30 de ani, multe străzi nu au văzut asfaltul, fiind prezente doar o singură carmangerie, câteva firme micuţe de confecţii şi două complexe comerciale. În prezent, numărul locuitorul este de aproximativ 10 mii de persoane.

Și Muzeul de la Scorniceşti, una dintre ambiţiile lui Nicolae Ceauşescu, dictatorul dorindu-şi ca în locul în care s-a născut să existe o instituţie de vază și în care a investit sume uriaşe, a fost lăsat în paragină de toate administraţiile locale, astăzi au mai rămas în picioare doar zidurile. La începutul anilor ’80, muzeul găzduia piese valoroase, aduse din toată ţara, iar la construcţia lui au fost folosite materiale de cea mai înaltă calitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net