Au fost găsite două dintre sceptrele lui Ceaușescu. În ce țară se aflau și ce sumă uriașă valorează

Autoritățile române au reușit să dea de urma a două dintre sceptrele deținute de Nicolae Ceaușescu. Aceste obiecte istorice au fost scoase la vânzare de o casă de licitație din Germania în Franța, în luna mai a acestui an.

Sceptrele lui Ceușescu au fost găsite / foto: arhiva
Sceptrele lui Ceușescu au fost găsite / foto: arhiva

Imediat ce Ministerul Culturii a aflat despre această vânzare, a alertat autoritățile române care au deschis un dosar penal pentru a investiga proveniența și legalitatea acestor obiecte, potrivit Observator. 

După ce au fost sesizate, autoritățile române au reușit să facă demersurile necesare pentru a opri vânzarea și pentru a retrage cele două sceptre de pe piață. Acestea sunt acum în proces de recuperare și repatriere, cu scopul de a le aduce înapoi în România.

Sceptrele au o poveste fascinantă legate de celebrul Salvador Dali

În 1974, în momentul în care Nicolae Ceaușescu a fost ales președinte al Republicii Socialiste România de către Marea Adunare Națională, Ştefan Voitec i-a oferit, drept cadou, o eşarfă tricoloră cu stema țării și un sceptru prezidențial.

Acest sceptru a fost copiat după unul similar folosit de Regele Ferdinand. Istoricii notează că, în acea perioadă, mulți s-au întrebat cum era posibil ca un președinte să fie învestit cu un sceptru.

Într-o notă ironică, artistul Salvador Dalí a trimis o telegramă prin care îl felicita pe Ceaușescu pentru acest gest, dar, din nefericire, comuniștii nu au înțeles sarcasmul și au publicat telegrama în ziarul Scânteia.

Cel de-al doilea sceptru a fost oferit lui Nicolae Ceaușescu când acesta a fost numit comandant suprem al forțelor armate. După Revoluția din 1989, urmele acestor sceptre s-au pierdut, iar se credea că ar fi fost confiscate de către revoluționari.

De la ce prețuri plecau sceptrele la licitația ilegală

În ultimele trei luni, vânzătorul din Germania a postat un anunț pe pagina sa de socializare, indicând că sceptrele sunt disponibile la licitație cu un preț de pornire de 20.000 de euro.

Autoritățile române au declanșat o anchetă pentru furt calificat, tăinuire și spălarea banilor, iar dosarul este acum în atenția Parchetului General.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne vita vs alte carnuri jpg
medic iasi moarte suspecta jpg
1697619604index scaled jpeg webp
Bani png
palatul bragadiru jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
bilet avion
homepage jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net