Care este cea mai mică comună din România. Cum se trăiește în locul uitat parcă de lume: „Pâinea vine o singură dată pe săptămână”

În inima Munților Poiana Ruscă, comuna Bătrâna din județul Hunedoara este cunoscută drept cea mai mică urbe din România. Cu doar 88 de locuitori care trăiesc zilnic aici, comuna pare uitată de lume, dar încă își menține farmecul și tradițiile.

Comuna Bătrâna. Foto: arhiva.
Comuna Bătrâna. Foto: arhiva.

Cum se trăiește în Bătrâna

Viața în Bătrâna este marcată de simplitate și liniște. Străzile comunei sunt pustii și tăcute, iar localnicii sunt în mare parte vârstnici. Media de vârstă depășește 65 de ani, iar tinerii au plecat în mare parte în căutarea unor oportunități mai bune.

Un aspect al vieții din Bătrâna este aprovizionarea dificilă cu produse esențiale. „Pâinea vine o singură dată pe săptămână!”, spune Pascotesc, descriind provocările cu care se confruntă locuitorii. În comună există un singur magazin, un „butic sătesc” deschis doar seara, unde se găsesc produse de bază necesare gospodăriei.

Ciprian-Sergiu Pascotesc, la doar 33 de ani, a câștigat alegerile locale din 9 iunie pentru funcția de primar al comunei Bătrâna. A fost unicul candidat și a reușit să obțină 97 de voturi, aproape toate voturile disponibile, dintr-o comunitate în care doar 126 de oameni au buletin de Bătrâna.

Așa a aliniat Dumnezeu lucrurile să ajung primar”, spune Pascotesc, care s-a confruntat cu dificultăți încă de la începutul campaniei sale. A fost o provocare să strângă 100 de semnături obligatorii pentru a-și depune candidatura, într-o comună în care numărul real de rezidenți este de doar 88 de persoane.

Planuri de modernizare pentru viitor

Noul primar își propune să îmbunătățească condițiile de trai din Bătrâna. Printre prioritățile sale se numără extinderea iluminatului public, modernizarea rețelei de apă și reabilitarea ulițelor. De asemenea, Pascotesc își dorește să deschidă un cabinet medical cu un asistent, o necesitate urgentă având în vedere că cea mai apropiată unitate sanitară se află la 42 de kilometri distanță, în satul Ilia.

Sper să reușesc să primesc toate aprobările necesare și să avem un asistent medical care să vină o dată la o săptămână, două…”, spune Pascotesc. El recunoaște că va fi dificil să atragă fonduri europene pentru astfel de proiecte, dar este hotărât să facă tot ce îi stă în putință pentru a aduce îmbunătățiri comunei sale.

Bătrâna, o comună care începe să renască

Deși Bătrâna este o zonă depopulată și uitată parcă de lume, Ciprian-Sergiu Pascotesc vede semne de revitalizare. „Am observat în ultima perioadă un lucru extrem de interesant. Lumea vine în Bătrâna să cumpere case părăsite, abandonate și terenuri”, mărturisește el.

Se pare că liniștea și frumusețea locului atrag oameni dornici să se retragă din agitația orașelor. Pascotesc speră ca acest interes să crească și să contribuie la revitalizarea comunei.

După 24 de ani în care Radu Herciu a fost primar, comuna Bătrâna intră într-o nouă etapă cu un lider tânăr și dornic să facă o schimbare. Herciu, care a servit și ca învățător înainte de a deveni primar, a hotărât să nu mai candideze, lăsând loc pentru o nouă generație.

N-am mai vrut să candidez, poate lumea avea nevoie de o schimbare”, spune el, subliniind că dragostea sa pentru comunitate a fost mereu motivul principal pentru care a servit timp de 24 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria de Roumanie si Nicolae al Romaniei la Iacob Foundation   Instagram (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
comunicare pixabay jpg
bar james bond the 007 jpg
image png
printesa theodora grecia matthew kumar nunta gettyimages jpg
centrala jpeg
vin rosu jpg
image png
BeFunky collage (34) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net