Care este localitatea din România în care se nasc cei mai mulţi gemeni şi tripleţi
Există o localitate în România unde se nasc cei mai mulţi gemeni şi tripleţi din toată ţara. Este vorba despre Sângeorgiu de Mureş.
„Să fii părinte este un job full time"
O mamă de gemeni din această localitate povestește cât de greu este să crești mai mulți copii și compară rolul de părinte cu un job full-time.
„Ca mamă de gemeni recunosc că a fost greu. Cheltuielile sunt foarte mari, astronomice aş zice. În momentul în care ai mai mult de doi copii, 3, 4, să fii părinte este un job full time.", a spus o mamă din această localiate, citată de observatornews.ro.
„Întotdeauna există o legătură foarte strânsă între condiţiile economice şi apariţia copilului. Un copil reprezintă întotdeauna un tip de investiţie şi un efort financiar din partea familiei", explică sociologul Dan Petre.
Din cauza costurilor ridicate ce vin la pachet o dată cu intrarea în familie a unui copil, a crescut vârsta medie la care românii fac primul bebeluș. Mai exat, femeile nasc la 28 de ani, cu 5 ani mai târziu faţă de acum 16 ani. Bărbații se simt pregătiți să devină tați abia pe la 34 de ani.
Indemnizații mai mari pentru părinții de gemni și de tripleți
În acest context, a fost anunțată creșterea indemnizaţiei pentru mamele de gemeni sau tripleţi. Pentru fiecare copil, guvernul oferă încă 50% din leafa medie pe economie, iar de acest beneficiu vor avea parte și cei care înfiază.
Mai exact, pentru mamele de gemeni, indemnizaţia creşte cu 50% şi ajunge până la 7.650 de lei. Iar pentru mamele cu tripleți suma se dublează şi ajunge la peste 10.000 de lei pe lună.
"Costurile sunt duble pentru doi copii. Scutecele ne costă aproximativ 2.000 de lei pe lună, laptele praf ne ajunge cam 1.000 lei pe lună. Mă avantaja mult mai mult să lucrez decât să beneficiez de indemnizaţia pentru creşterea copilului.", spune o mamă.
"Şi părintii care înfiază copii vor avea parte de aceleaşi beneficii. Dacă ar putea să înfieze mai multi copii și indemnizația lor va crește ca și când ar fi vorba despre gemeni, tripleţi sau multipleţi.", afirmă Raul Giulea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.