Veste bună pentru părinți! Cu cât se majorează indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți sau multipleți

Indemnizaţia lunară pentru copiii născuţi din sarcini gemelare, de tripleţi sau multipleţi va creşte cu 50%, conform unei decizii adoptate în şedinţa de joi, 14 septembrie, a Guvernului.

Indemnizația pentru gemeni, tripleți și multipleți se majorează cu 50% Foto: Pixabay.com
Indemnizația pentru gemeni, tripleți și multipleți se majorează cu 50% Foto: Pixabay.com

Se majorează indemnizația de creștere a copilului 

„Ministerul Muncii vine, astăzi, cu un proiect la care ţin mult: majorăm cu 50% indemnizaţia de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi”, a spus premierul Ciolacu, scrie Digi24.ro.

Marcel Ciolacu a precizat că vor fi acordate şi facilităţi fiscale pentru părinţi. „Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creştere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.500 de lei”, a mai anunțat Marcel Ciolacu.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Cabinetului, a declarat că normele metodologice adoptate clarifică şi procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani şi copiii de la 3 la 7 ani.

Reguli de aplicare a majorării

„Majorarea se acordă şi în cazul copiilor născuţi în timpul în care părinţii primesc deja indemnizaţia pentru creşterea altui copil", a punctat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Cabinetului.

Potrivit acestuia, măsurile adoptate sunt în acord cu respectarea drepturilor părinţilor şi normele europene în domeniu. 

Indemnizaţii mai mari cu 127% pentru gemeni

– indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, înainte de nastere.

– părinții de gemeni vor primi o indemnizație de 127,5%. Adică, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizația mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Mai mare decât salariul. Indemnizatia este acordata timp de doi ani.

De când o să primească părinții bani în plus 

Actualizarea normelor începuse în primăvara acestui an, însă procedura a fost afectată de rotația guvernamentală, după cum a precizat ministerul Muncii. Avizarea a fost reluată, iar după adoptarea din ședința de guvern, indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți care trebuie făcute, potrivit unor surse din minister. Adică, banii în plus vor ajunge la părinți în noiembrie, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net