Care este secretul din spatele restaurantelor all-you-can-eat? Cum fac profit patronii care oferă mâncare nelimitată
Restaurantele de tip „all you can eat” au fost populare de mult timp dincolo de hotare, mai ales în țări precum Statele Unite. Acum, ele încep să apară tot mai des și în România, iar foarte mulți oameni se întreabă cum reușesc, de fapt, aceste restaurante să facă profit.

Conceptul din spatele unui astfel de restaurant este unul foarte simplu. Practic, clienții plătesc un preț fix la intrare, iar apoi pot mânca orice doresc și oricât de mult doresc. Imediat, ne putem da seama care există riscul asociat cu un astfel de principiu. Practic, poate fi greu de înțeles cum reușesc aceste restaurante să facă profit.
Meniul este unul foarte divers, iar cum restaurantele obișnuite sunt tot mai scumpe, nenumărați români aleg să se orienteze către astfel de localuri. Iar pentru a face profit, aceste restaurante trebuie să respecte aceeași regulă precum oricare altă afacere.
Strategia restaurantelor all-you-can-eat: cum fac profit
Practic, costurile de producție și încasare trebuie să fie mai mici decât încasările. Iar un detaliu important este faptul că astfel de restaurante pregătesc rețete foarte simple, care pot fi făcute în cantități mari. Astfel, nu este nevoie să angajeze un număr mare de bucătari, spre deosebire de un restaurant obișnuit.
În plus, faptul că oamenii își pot pune singuri mâncarea în farfurie înseamnă că nu va fi nevoie de atât de mulți ospătari, așa că restaurantul poate funcționa cu un număr surprinzător de mic de angajați. Iar locația este și ea importantă, deoarece aceste restaurante obișnuiesc să se afle în zone tranzitate de mulți oameni.
Costul real al alimentelor vs. prețul biletului
De asemenea, prețul inițial creează anumite așteptări psihologice, legate de calitate. Practic, cu cât biletul este mai scump, cu cât așteptarea clientului va fi ca mâncarea să fie mai bună. Însă, gustul bun nu înseamnă neapărat și un cost mai mare, atunci când vine vorba despre gătit.
În plus, bucătarii au un meniu predefinit pe care îl cunosc din timp, așa că pot cumpăra ingrediente din locuri unde găsesc oferte cât mai bune.
Trucurile pe care le folosesc ca să mănânci mai puțin
În plus, există și niște trucuri ingenioase folosite de aceste restaurante pentru a convinge clienții să mănânce mai puțin. De exemplu, farfuriile sunt mai mici, iar alimentele cele mai ieftine sunt întotdeauna expuse primele. În plus, se folosesc linguri ceva mai mari pentru a servi alimente ieftine precum cartofii și unele ceva mai mici pentru carne.
Astfel de trucuri conving oamenii să mănânce mai puțin, fără ca aceștia să își dea seama. Astfel, aceste restaurante reușesc să țină costurile sub control, iar încasările rămân mereu mai mari.



































