Care sunt cele mai periculoase aplicații de pe telefon și cum le depistezi. Ce spun experții

Toți cei care dețin un telefon smartphone sunt predispuși anumitor pericole. În prezent, există mii de aplicații pe care oamenii și le pot descărca pe propriul telefon, de la cele în care își pot edita fotografiile, până la jocuri și rețelele de socializare, iar, printre aplicațiile care prezintă un pericol pentru oricine, nu se numără doar cele în care îți pot fi furate datele importante, ci și cele care te „spionează”.

Aplicațiile pe care nu trebuie să le instalezi în telefonul tău / Foto: Freepik
Aplicațiile pe care nu trebuie să le instalezi în telefonul tău / Foto: Freepik

Potrivit Kristinei Balaam, o expertă în domeniul cibernetic, există aplicații pe care le instalam în telefoanele noastre care ne pot spiona, fie că sunt Android sau Apple. Deși sunt rare și este posibil să nu fiți niciodată vizat, este posibil să aveți deja una ascunsă pe dispozitiv. Cum vă puteți da seama ce aplicații prezintă un pericol?

Cum vă puteți da seama ce aplicații prezintă un pericol

„Dacă o aplicație pentru iPhone sau Android solicită acces la funcțiile dispozitivului care nu au sens pentru ceea ce face aplicația, ar putea colecta în mod intenționat sau neintenționat mai multe informații decât ar trebui. Acesta ar putea fi un caz de securitate slabă a aplicațiilor sau este un semn de activitate rău intenționată.

Versiunile mai noi ale sistemelor de operare vor notifica de obicei utilizatorii atunci când o aplicație dorește să acceseze anumite funcții, cum ar fi locația sau camera foto. Dar dacă aplicația nu are nevoie de acces pentru funcția preconizată sau vedeți o solicitare de acces într-un moment care nu are sens (de exemplu, solicitarea datelor de locație atunci când nu utilizați o hartă), este un semnal de alarmă”, a avertizat Kristina Balaam, cercetător senior în domeniul amenințărilor la compania Lookout, potrivit TheSun.

Există aplicații precum Google Maps, care are nevoie de acces la locație, sau Instagram, care are nevoie de acces la camera foto sau galerie pentru a oferi un set complet de funcții, însă, este posibil ca unele aplicații să utilizeze (sau să abuzeze) permisiuni de care nu au cu adevărat nevoie. Din fericire, este foarte ușor să verificați permisiunile utilizate de aplicații.

Cum verificați permisiunile utilizate de aplicații

Pentru telefoanele Apple, tot ce trebuie să faci este să accesezi „Configurări > Confidențialitate și securitate, apoi intri pe Raportul de confidențialitate al aplicației”. Acest lucru va dezvălui modul în care aplicațiile utilizează permisiunile pe care le-ați acordat acestora și veți vedea și activitatea lor în rețea. O altă modalitate este de a intra în „Setări > Confidențialitate și securitate și să atingeți file precum Microfon sau Cameră” pentru a vedea ce aplicații le pot accesa. În versiunile recente de iOS, vei fi avertizat cu un punct portocaliu sau verde atunci când o aplicație accesează microfonul sau camera foto.

Pentru cei care dețin telefoane Android, „Setări > Manager de permisiuni pentru/de confidențialitate”, unde veți găsi permisiuni (cum ar fi locația sau camera foto)și ce aplicații le utilizează.

De asemenea, experta a ținut să menționeze și că este importantă ștergerea aplicațiilor suspecte, pe care nu le folosiți cu adevărat, sau dacă au recenzii slabe sau scăzute din magazinul de aplicații.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net