Carne de miel sau de ied pentru masa de Paște? Care este mai ieftină și are mai puțin colesterol

Ultima actualizare:

Carnea de miel sau ied sunt variantele între care oamenii oscilează de Paște. Din ce în ce mai mulți încep să o prefere pe cea de ied, considerând-o mai sănătoasă, dar și fiind puțin mai ieftină. 

Carne de miel are mai multe grăsimi, față de cea de ied Foto: Shutterstock
Carne de miel are mai multe grăsimi, față de cea de ied Foto: Shutterstock

Carnea de ied, mai săracă în grăsimi

Principala deosebire între carnea de ied și cea de miel constă în conținutul de grăsimi. Iedul are mult mai puține, 2,6 grame la 100 de grame de carne, în vreme ce mielul are 21 de grame lipide la 100 de grame de carne.

Motivul este că iezii și caprele nu cresc în regim industrial, ci în natură și se hrănesc natural. Tocmai de aceea carnea lor este mult mai bogată în proteine și săracă în grăsimi.

Carnea de ied, mai puțin colesterol

Carnea de ied are un conținut de colesterol mai scăzut chiar și decât carnea de pui. Și numărul de calorii este mai mic, anume 143 pe suta de grame de carne. Carnea de miel, în schimb, are mai mult decât dublu, 294 de calorii.

Iedul are și un conținut ridicat de proteine și fier. Pe de altă parte, mielul are o carne marmorată, cu mai multă grăsime, deci este mai gustoasă. Acest tip de carne trebuie marinat pentru gust și frăgezime și poate fi gătit atât repede, la grătar, cât și preț de mai multe ore, la cuptor.

Cum se gătește corect carnea de ied

Având mai puțin grăsimi, carnea de ied este mai fibroasă, de aceea se pretează la o gătire lentă, la foc mic, ore întregi la cuptor. Dacă este preparată la foc mare, se întărește. Trebuie menționat și că ambele tipuri de carne pot fi condimentate din belșug, în special dacă nu sunteți familiarizați cu gustul și mirosul lor. Condimentele perfecte pentru ele sunt piper negru, usturoi, rozmarin, cimbru, salvie, paprica și ghimbir.

Cum se gătește carnea de miel

Mielul are un conținut mai mare de grăsime decât iedul, așa că tinde să reziste la grătar la temperaturi mai ridicate decât iedul. Totuși, un avertisment. Aroma grăsimii din carnea de miel tinde să fie mai vânată și mai profundă în gust. Dacă acest lucru nu este genul tău, atunci îți recomand să încerci să tai o parte din grăsime înainte de a o găti.

Diferite bucăți de miel au un conținut diferit de grăsime, dar dacă reușiți să faceți rost de o bucată cu o cantitate bună de marmoră, atunci aceasta va fi perfectă pentru a fi gătită lent sau prăjită. De exemplu, dacă reușiți să faceți rost de o bucată grasă, cum ar fi umărul de miel, atunci încercați să o afumați la grătar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net