Casa superbă a unei mari personalități, scoasă la vânzare. Cât costă proprietatea aflată în mijlocul naturii

O casă cu o poveste specială, ridicată de unul dintre cei mai faimoși medici din România din secolul XX, a fost scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby's, cea mai cunoscută casă de licitaţii de pe planetă. Casa monument istoric din comuna argeşeană Domnești a fost ridicată în 1959 și are o suprafață totală de 177 metri pătrați.

Casa unuia dintre cei mai faimoși medici români din secolul XX, scoasă la vânzare / Foto: Sotheby's
Casa unuia dintre cei mai faimoși medici români din secolul XX, scoasă la vânzare / Foto: Sotheby's

O casă monument istoric din comuna argeşeană Domnești, ridicată în 1959 de către Teja Papahagi, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România la acea vreme, a fost scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby's. Cunoscută sub numele de „Casa Papahagi”, are o suprafață totală de 177 metri pătrați, cinci camere și un teren aferent de 2.460 metri pătrați.

Casa a aparținut doctorului Teja Papahagi, medic excepțional și personalitate marcantă a vremii, om cu o vastă cultură, plin de inițiativă și spirit de organizare, care a creat un spital în comuna argeșeană Domnești, spital ce avea dotări foarte moderne pentru acele vremuri. A fost fiul lui Pericle Papahagi, membru corespondent al Academiei Române. Strada din Domnești pe care este situată casa îi poartă numele, iar vizavi este spitalul în care a slujit întreaga sa carieră.

Cât costă proprietatea

Este înconjurată de un mic parc dendrologic, cu copaci și arbuști ornamentali, contorsionați, ușor sălbăticiți, cotropiți de iederă și o vegetație neîmblânzită. De asemenea, așezate în bibliotecile din casă sunt cărțile vechi de literatură de specialitate in aromână, română și franceză, scrierile și manuscrisele tatălui său, Pericle Papahagi, autorul primelor studii temeinice despre megleno români.

Contruită din cărămidă la standarde impecabile și azi, casa are și un birou și po bucătărie ce păstrează o superbă mașină de gătit veche cu hota între pereții lambrisați in lemnul ciocolatiu al casei din Domnești. Prețul pentru care a fost scoasă la vânzare este de 195.000 de euro.

Cine a fost Teja Papahagi

Teja Papahagi s-a născut pe data de 4 iunie 1919, în oraşul Silistra, Bulgaria. În anul 1944, a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, iar în primăvara anului 1947 a fost numit medic director al Spitalului Domneşti, unde a dovedit faptul că este un chirurg excepţional şi un foarte bun gospodar. Nu bogăţia, nu banii, nu aurul erau cea mai mare bucurie a medicului ci arta, cultura şi, mai presus de toate, profesiunea.

Teja Papahagi era un om împlinit și spunea la un moment dat: „Când îmi îmbrăţişez copilul înseamnă că nu am nimic să-mi reproşez. Şi cum cea mai mare bucurie a mea este să-mi îmbrăţişez fetiţa, fac tot ce pot să am acest drept în orice moment”, potrivit Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net