Castelul spectaculos din România care a devenit o ruină: „Zici că-i blestemat”. Cândva era o bijuterie arhitecturală

Ultima actualizare:

Castelul Nalați Fay din Hațeg a suferit în ultimii ani o deteriorare extrem de gravă și a devenit un loc cu un grad ridicat de pericol, fiind aproape complet ruinat, conform observațiilor făcute de către localnici.

Castelul Fay este abandonat complet / foto: Adevarul
Castelul Fay este abandonat complet / foto: Adevarul

Acest monument istoric din Hunedoara este acum într-o stare atât de avansată de degradare, încât perspectivele de a-l salva sunt considerate extrem de slabe.

O atracție spectaculoasă, abandonată de toată lumea 

Locuitorii din zonă consideră că una dintre cele mai remarcabile atracții istorice din Țara Hațegului, Castelul Nalați Fay, a ajuns acum într-o stare de ruină și este greu de imaginat că ar putea fi restaurat. Situat în Hațeg, acest castel a fost abandonat la sfârșitul anilor '90 și, în ultimii ani, s-a degradat rapid, punând în pericol întreaga structură.

Pe parcursul ultimelor două decenii, clădirea istorică și terenurile adiacente, întinse pe aproximativ 7,5 hectare, au fost subiectul unor dispute legale între presupușii moștenitori ai familiei Fay - ultimii proprietari privați înainte de naționalizarea din 1948 - și autoritățile române.

În urma unui proces desfășurat până în 2022, castelul a intrat în patrimoniul statului român, iar în 2023 a fost transferat în proprietatea privată a orașului Hațeg, prin decizia administrației locale.

Pe durata în care a fost lăsat în paragină, unii localnici au vandalizat monumentul, furând instalații electrice, mobilier, parchet și alte materiale valoroase. Timpul a lăsat amprenta sa asupra clădirii și a terenurilor din jur.

Primarul Hațegului, Adrian Pușcaș, a declarat că, în ciuda stării avansate de degradare, există încă speranța de a salva castelul Nalați Fay. Planul este de a solicita fonduri europene pentru restaurarea monumentului și pentru a revitaliza parcul său.

Diverse familii bogate au locuit în Castelul Fay

Construit în mijlocul secolului al XIX-lea, Castelul Fay din Nalați a fost considerat unul dintre cele mai impresionante edificii din Țara Hațegului.

Diverse familii bogate au deținut proprietatea de-a lungul timpului, iar printre locatarii săi celebri s-a numărat, potrivit unor relatări, legendarul conte Vasile Nopcea, cunoscut sub numele de "Față Neagră".

„Faţă Neagră e o poreclă a unui latifundiar din vestita familie de origine românească a Nopceştilor (Nopcsa - Nopcea) din Ţara Haţegului. Nopcea acesta din romanul lui Jokai Mor e un cap de bandă de falsificatori de monete, trăind o viaţă dublă, în lumea selectă a aristocraţiei dela Budapesta şi din celelalte metropole, şi-n lumea mine­rilor şi păstorilor valahi din Munții Apuseni, unde are o dragoste de care îşi cam bate joc, cu o moaţă de-o frumuseţe rară, de un caracter rar”, informa ziarul Curentul, în 1938, potrivit Adevarul.

În trecut, castelul a fost naționalizat și utilizat ca spital TBC pentru copii și apoi ca secție de neuropsihiatrie. Terenurile au fost folosite în agricultură sau au fost incluse în proiecte hidroenergetice.

Parcul dendrologic care înconjoară castelul a fost întreținut până la sfârșitul anilor '90 și a inclus chiar și un mic lac, folosit ca patinoar iarna, dar care a fost abandonat și a fost acoperit de vegetație.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
bucuresti pexels jpg
Ema Prisca si matei paun intalnire de taina 6 1024x683 jpg
test bete de chibrit jpg
bani lapusculita pensie privata transfer pilonul ii jpeg
dumitru sechelariu jpg
image png
canalul corint jpg
Aer polar - ger - vremea- meteo- frig- inghet- FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net