Descoperire incredibilă în Țara Hațegului! Specialiștii au scos la lumină oase de dinozaur vechi de 70 de milioane de ani

O descoperire uimitoare a fost făcută în Țara Hațegului! Specialiștii au scos la lumină fosilele unor dinozauri pitici, ce aparțin grupului  Rhabdodontidae! Potrivit oamenilor de știință, se pare că aceste rămășițe sunt unice în lume.

Descoperire incredibilă în Țara Hațegului / foto: Janos Magyar
Descoperire incredibilă în Țara Hațegului / foto: Janos Magyar

Potrivit celor de la adevarul.ro,  oasele de dinozauri au o vechime de aproximativ 70 de milioane de ani. Ele aparțin unei specii erbivore, ce era de talie mică și bipedă. Acești dinozauri ar fi avut undeva până în 6 metri lungime.

„Primele indicii ale existenței siturilor fosilifere din zonă au fost identificate încă din 2019, iar cercetările ulterioare au scos la lumină resturile unor asociații bogate de vertebrate care au trăit aici către sfârșitul perioadei Cretacic”, au comunicat cei de la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, conform sursei citate.

Specialiștii au mai spus că oasele ar fi într-o stare de conservare extrem de bună. În ciuda perioadei uriașe de timp pe care au petrecut-o sub pământ,  fosilele nu sunt sparte, ori deteriorate în alt mod. Mai mult decât atât, ele includ părți din scheletul acestui tip de dinozaur care nu au mai fost găsite niciodată, până acum.

Fosile de dinozauri găsite în Țara Hațegului

Oasele au o vechime de 70 de milioane de ani / foto: Janos Magyar
Oasele au o vechime de 70 de milioane de ani / foto: Janos Magyar

„Deși rude apropiate ale acestor dinozauri au fost descoperite și pe alte continente, de exemplu în America de Nord sau chiar Australia, familia Rhabdodontidae în sine a fost strict endemică arhipelagului insular al Europei cu 85 până la 66 de milioane de ani în urmă.

Acest grup de dinozauri ierbivori relativ mici ca și talie, de doi până șase metri lungime, include nouă specii diferite, dintre care trei sunt cunoscute doar din zona Transilvaniei”, a explicat, potrivit sursei, dr. Janos Magyar, autorul principal al studiului fosilelor.

Fosilele descoperite de către oamenii de știință aparțin mai multor dinozauri din această specie, mai precis, 2 sau 3. Ei ar fi avut o talie similară, iar specialiștii au scos la lumină oase ale membrelor, vertebre, cât și oasele diagnostice ale craniului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net