Cât plăteşti la lumină dacă îţi renegociezi acum contractul

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românii îşi pot schimba furnizorul de electricitate încă din 2015, însă mulţi dintre ei nu ştiu că pot obţine avantaje şi dacă rămân în aceeaşi reţea. Ca şi în cazul serviciilor de telefonie mobilă, abonaţii pot avea facturi mai mici la lumină dacă îşi renegociază contractele actuale. Iată cât vei plăti la curent în acest an dacă îţi renegociezi contractul în această perioadă!

Liberalizarea pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2018, a adus modificări în modul de stabilire a tarifelor la energia electrică. Companiile de curent cumpără energie exclusiv de pe piaţa concurenţială, la preţul zilei, iar statul nu mai intervine pe tariful aplicat consumatorului final. Românii care nu-şi contactează furnizorii de curent pentru a obţine o ofertă mai bună şi aleg să rămână în actualul serviciu universal plătesc, în acest moment, mai mult pentru energia electrică pe care o consumă. Tarifele avizate de ANRE pentru perioada ianuarie-iunie 2018, aplicate de furnizori consumatorilor casnici, captivi în sistemul universal, sunt mai mari decât cele practicate pentru energia cumpărată „la liber”. Iată cât vei plăti tot anul 2018 dacă îţi schimbi contractul!

Enel Energie Muntenia

Abonaţii din zona de acoperire a Enel Energie Muntenia SA (Bucureşti, Ilfov, Giurgiu) au toate motivele să-şi contacteze furnizorul de curent pentru o ofertă mai bună. Tariful pe care îl practică acum compania pentru un abonat din Bucureşti, spre exemplu, care a decis să rămână în serviciul universal, este de 0,6162 lei/kWh, cu TVA. Tariful este valabil pentru un consum anual cuprins între 1.000 şi 2.500 kWh, pe o reţea de joasă tensiune. Dacă şi-ar exercita dreptul de eligibilitate şi ar accepta să fie taxat în proporţie de 100% de pe piaţa concurenţială, bucureşteanul ar plăti 0,5041 lei kWh, cu TVA, cu 18,19% mai puţin. Oferta este valabilă până la 31 ianuarie 2018 şi se poate modifica, având în vedere dinamica preţului energiei pe piaţa liberă. Însă, în momentul semnării unui contract pe 12 sau 24 de luni, tariful va rămâne acelaşi pe toată perioada contractuală, indiferent de fluctuaţiile din piaţa de profil.

E.ON Energie România

Un consumator din zona Moldovei, acoperită de E.ON Energie România SA, domiciliat în Suceava, plăteşte acum 0,6718 lei kWh. Am luat în calcul un consum anual cuprins între 1.000 şi 2.500 kWh, pe o reţea de joasă tensiune. Dacă ar contacta furnizorul să-i spună că vrea să iasă din serviviul universal şi să fie taxat la tarifele de pe piaţa concurenţială, abonatul E.ON Energie ar plăti 0,5625 lei/kWh, cu TVA, adică cu 16,27% mai puţin. Furnizorul are mai multe variante de abonamente, unele doar pentru electricitate, altele pentru electricitate şi gaze, cu o valabilitate de un an sau de doi ani. Compania a lansat recent E.ON Flash – un serviciu exclusiv online pentru cei care vor să semeze un contract pe 12 sau 24 de luni. 

CEZ Vânzare

Şi CEZ Vânzare oferă tarife mai mici la energie electrică celor care trec din zona de reglementare la cea de tip concurenţial. Un abonat al acestei companii cu domiciliul în Dolj, cu acelaşi consum anual estimat, pe o reţea de joasă tensiune, plăteşte acum 0,6745 lei/kWh, cu TVA. Dacă ar solicita o renegociere a contractului actual, în această lună, ar plăti 0,5814 lei/kWh, cu 13,8% mai puţin. 

Electrica Furnizare

În centrul ţării, situaţia e puţin diferită. Un abonat din Alba sau din judeţul vecin, Sibiu, ar obţine o ofertă în defavoarea sa de la furnizorul Electrica Furnizare SA – sucursala Transilvania Sud. Dacă îşi renegociază contractul de energie electrică în luna ianuarie, abonaţii din aceste judeţe ar plăti mai mult decât până acum: 0,6514 lei/kWh, cu 1,73% în plus. Acum e taxat la un tarif de 0,6403 lei/kWh, cu TVA.

Însă, orice abonat, din orice zonă a ţării ar fi, poate renunţa la furnizorul actual dacă găseşte o ofertă mai bună în altă parte. ANRE a realizat chiar şi un comparator de tarife, care e disponibil pe site-ul anre.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net