Câte divorțuri erau în România, în anul 1900. De ce ajungeau oamenii să se despartă

Statisticile arată că acum 120 de ani, existau în țara noastră doar două divorțuri la 10.000 de locuitori. Pe atunci, biserica nu accepta desfacerea căsniciior decât în situaţii extreme, precum bolile foarte grave, desfrâul sau călugăria. Totodată, dacă femeile erau bătute de bărbați, judecătorii dădeau vina pe ele, spunând că au un comportament nepotrivit. 

Câte divorțuri au loc în prezent Foto: Shutterstock
Câte divorțuri au loc în prezent Foto: Shutterstock

Câte divorțuri existau acum 120 de ani 

În ziua de astăzi, divorțul este din ce în ce mai frecvent. Dacă în anul 1990, în România, unul din șase cupluri divorța, astăzi, unul din patru cupluri se separă definitiv. În urmă cu 120 de ani, existau în țara noastră 2 divorțuri la 10.000 de locuitori, scrie shtiu.ro. „Media ratei divorțurilor crescuse în decurs de 30 de ani de aproape 200 de ori, subliniind o oarecare deteriorare a relaţiilor din cadrul familiei clasice.

Astfel, în 1901 au fost înregistrate 2,2 divorţuri la 10.000 de locuitori, în 1910 proporţia a crescut la 4 din 10.000 de locuitori, în timp ce în 1920 ea a atins 4,8 la 10.000 de locuitori, pentru ca în 1932 să fie de 420 la 10.000. În mediul urban se înregistra chiar mai mult, adică 96‰, sau 960 la 10.000 de locuitori”, explica istoricul Sorin Buzatu, pentru adevărul.ro. 

De ce rața divorțurilor era mică 

Rata divorțurilor era destul de mică în condițiile în care puține erau, la acea vreme, căsătoriile din dragoste. Românii se căsătoreau din trei motive: sex, procreere şi statut social. Căsătoria nu putea avea loc, dacă nu exista acordul familiilor sau dacă mirele şi mireasa proveneau din medii diferite.

Biserica accepta desfacerea căsniciilor în situații extreme 

La începutul anilor 1900, în România, divorțul era un proces complicat și avea loc mai ales în mediul urban, rareori în mediul rural. Pentru a se duce la bun sfârșit divorțul, era nevoie ca unul dintre membrii cuplului să depună o plângere la tribunalul ecleziastic. Biserica nu accepta desfacerea căsniciior decât în situaţii extreme, cum ar fi fost boli foarte grave, desfrâu, călugărie sau adulter. Mai ales în cazul femeii, mai puțin al bărbatului. Cât despre violență domestică? Judecătorii vremii puneau violența, de cele mai multe ori, pe seama comportamentului nepotrivit al femeii.

De ce se divorțează în prezent 

 Adulterul, gelozia şi violenţa fizică sunt cele mai răspândite cauze care duc la divorţ, urmate de consumul excesiv de alcool şi droguri, a declarat psihologul clinician Cristina Şoldan, potrivit news.ro. Ea a precizat că societatea românească de după Revoluție se confruntă cu o scădere a încrederii populaţiei în căsătorie. 

„Numărul mare al divorțurilor și lipsa unor politici publice de sprijin pentru familiile divorțate a determinat scăderea încrederii în instituția căsătoriei și, implicit, a seriozității implicării adulților în familii. În condițiile în care celula de bază a societății, familia, înregistrează un declin, forța societății în ansamblul ei slăbește, fiind promovat din ce în ce mai mult individualismul”, a afirmat Cristina Şoldan. Potrivit acesteia, pe termen lung, se poate previziona că vor fi mai multe relații adulte instabile sau de calitate scăzută, care pot conduce la creșterea numărului de divorțuri în viitor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
autospeciala politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net