Ce a pățit tatăl lui Păstorel Teodoreanu, după ce l-a umilit pe Nicolae Iorga: „Un pitic cu barbă mare”

Născut la 30 iulie 1894 la Dorohoi, Alexandru Teodoreanu a fost păstrat în memoria colectivă cu pseudonimul "Păstorel". A fost un scriitor extrem de talentat. Acesta nu rata nicio ocazie în a-și spune părerile sincere și în a-i ataca pe politicienii vremii. Nicolae Iorga era cel mai des "taxat". L-a numit: pitic”, „laș”, „prea bărbos”, „delirant dramaturg” și „inept politician” sau “maimuțoi”.

Păstorel Teodoreanu a fost un scriitor neconformist Foto: Historia.ro
Păstorel Teodoreanu a fost un scriitor neconformist Foto: Historia.ro

Cum a fost "taxat" tatăl lui Păstorel Teodoreanu

Epigramele despre Nicolae Iorga i-a afectat și pe cei din familia sa. Volumul "Strofe cu pelin de mai", contra Iorga Nicolai l-a costat pe Osvald Teodoreanu, tatăl lui Păstorel, funcția de ministru în guvernul Iorga, scrie shtiu.ro.   

Nici fratele epigramistului, Ionel Teodoreanu, nu a scapăt de supărarea lui Iorga. Pe lista scriitorilor propuși pentru decorații se aflau ambii frați Teodoreanu, dar Iorga l-a scos pe Ionel, confundându-l cu Păstorel. Această întâmplare a stârnit râsul în cercurile literare, punându-l într-o lumină defavorabilă pe savant.

I-au fost confiscate manuscrisele

Conflictele cu comuniștii i-au adus cele mai mari probleme. Din cauza fabulei "Măgarii și libertatea", în 1960 acestuia i-au fost confiscate manuscrisele și o parte considerabilă din bibliotecă. Începând cu 1961 a fost încarcerat alături de celebrul lot Noica-Pilat. Deși a fost condamnat la 6 ani de închisoare corecțională, a fost grațiat după 3 ani.

Cine a fost Păstorel Teodoreanu

Păstorel Teodoreanu, pe numele de botez Alexandru Osvald, s-a născut în 30 iulie 1894, la Dorohoi. A fost primul băiat al avocatului Osvald Teodoreanu şi al renumitei profesoare de pian la Conservator, Sofia (Musicescu) Teodoreanu. I-a avut frați pe romancierul Ionel Teodoreanu, devenit celebru în urma publicării romanelor „Ulița copilăriei” și „La Medeleni”, şi pe Laurenţiu (Puiu) care a murit în 1918, pe front.

Până să devină cunoscut ca epigramist, Alexandru Osvald Teodoreanu a fost judecător la Turnu Severin, iar cariera lui de magistrat s-a curmat brusc, după 1918, în urma respingerii unei acțiuni intentate de către un cetățean a cărui soție părăsise domiciliul conjugal pentru un alt bărbat.

Păstorel avea plăcerea de la sta la vorbă și a bea vin

Păstorel Teodoreanu s-a mutat de la Iași în București. Îmbrăcat extrem de elegant, cu o solemnă oratorie, în care se dovedea maestru, ducea o viață de boem, locuia prin hoteluri, avea întâlniri prin toate restaurantele orașului. După zece beri la Capșa, trecea strada la Gambrinus, fosta berărie a lui Caragiale. Acolo unde intra, la o parolă pe teme spirituale, se deschidea și butoiul cu vin.

Era printre cei care se întruneau în jurul unei mese pentru plăcerea de a sta de vorbă și a bea vin. Informat că epigramistul locuia la hotel, Regele Carol al II-lea îi oferă la etajul întâi al casei Boerescu, de pe strada Orlando, unde era sediul Fundației Regale pentru Literatură și Artă, două odăi și o baie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net