Ce fel de preparate existau în meniul unui restaurant, în 1855: „Se găsește în orice timp mâncări reci și calde” Cât costau ochiurile, borșul de pasăre și friptura?

În ianuarie 1885, Maria Zadic, proprietara unui restaurant situat în prestigiosul Hotel Moldavie din Iași, își invita clienții să descopere un meniu variat și accesibil.

Restaurantul promitea „mâncări reci și calde” disponibile „în orice timp”  / foto: Historia
Restaurantul promitea „mâncări reci și calde” disponibile „în orice timp” / foto: Historia

Într-o vreme în care gastronomia românească începea să îmbine tradițiile locale cu influențe europene, oferta restaurantului său promitea „mâncări reci și calde” disponibile „în orice timp”. Această informație valoroasă a fost recent readusă în atenție de Institutul de Studii Sud-Est Europene pe pagina lor de Facebook.

O incursiune în obiceiurile culinare ale vremii 

Meniul din 1885 este o incursiune în obiceiurile culinare ale vremii, dezvăluind preparate simple, dar pline de savoare, la prețuri surprinzător de accesibile. Printre acestea, se regăseau ochiurile și scrobul, ambele costând 50 de bani, potrivit Historia. 

Marinatele de pește, un preparat des întâlnit în zona Moldovei, erau de asemenea accesibile la același preț, alături de brânza cu smântână – un simbol al bucătăriei tradiționale românești.

În categoria felurilor mai consistente, supa de orice aluat, la doar 30 de bani, era o opțiune economică, alături de rasol (40 bani) și borșul de pasăre sau carne de vacă, fiecare la 50 de bani. Aceste preparate reflectă preferința pentru mâncăruri hrănitoare, caracteristice unui regim alimentar adaptat unui stil de viață activ.

Pentru cei dornici de preparate mai elaborate, biftecul „bine garnisit” era disponibil pentru 80 de bani, cel mai scump articol din meniu, în timp ce orice friptură putea fi savurată pentru 60 de bani. Mâncarea de pasăre cu sos, un fel îndrăgit de toți, era disponibilă la prețul de 50 de bani. Mezelurile, o delicatesă apreciată și astăzi, aveau un preț de 70 de bani.

Băuturile calde completau meniul

De asemenea, băuturile calde completau experiența culinară. Cafeaua neagră era cea mai ieftină, la doar 20 de bani, urmată de cafeaua cu lapte și ceaiul cu rom, fiecare la 50 de bani.

Această diversitate culinară și prețurile accesibile reflectă nu doar nivelul de trai al vremii, ci și eforturile Mariei Zadic de a oferi clienților săi un meniu variat, menit să satisfacă toate gusturile. Astfel, restaurantul din Hotelul Moldavie rămâne un exemplu al ospitalității și rafinamentului din Iașiul sfârșitului de secol XIX.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
executie ceausescu jpg
child 7537716 1280 jpg
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
licensed image jpg
Un deliciu: ciorbiţa  de fasole boabe jpeg
Kate Middleton, Prințul William   GettyImages jpg
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
crima romanca italia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net