Ce însemnă, de fapt, „a sări pârleazul”? Mulți români folosesc expresia greșit și o asociază cu femeile ușuratice

Ultima actualizare:

Limba noastră este plină de expresii fascinante și rare, care deja pot începe să fie destul de greu de explicat chiar și de către noi, ca vorbitori nativi. Iar una dintre aceste zicale folosite de-a lungul satelor României este „a sări pârleazul”. Însă, nu foarte mulți dintre noi știu ce înseamnă, de fapt, aceast expresie veche!

Ce înseamnă a „sări pârleazul” / foto: Facebook
Ce înseamnă a „sări pârleazul” / foto: Facebook

Lima noastră are în spate o tradiție veche de mii de ani, iar, după cum ne putem imagina, acest lucru înseamnă că există numeroase cuvinte și expresii vechi, care deja devin greu de înțeles chiar și pentru noi, ca vorbitori nativi.

Ei bine, o astfel de expresie fascinantă a fost folosită de-a lungul satelor țării noastre dintotdeauna, iar, poate că unii dintre noi chiar au mai auzit aceste vorbe fiind folosite! Mai precis, este vorba despre zicala „a sări pârleazul”, pe care doar foarte puțini români o mai pot explica!

Potrivit celor de la shtiu.ro, pârleaz poate fi definit ca o trecătoare destul de îngustă peste un gard, adesea la țară. Mai multe scânduri sunt folosite pe post de trepte, iar la capete, acestea se sprijină în câte un țăruș bătut în pământ. Mai precis, pârleazul este o scurtătură între gardurile oamenilor, pentru ca aceștia să nu trebuiască să ocolească prea mult.

Ce înseamnă „a sări pârleazul”

Se pare că expresia „a sări pârleazul” era folosită pentru a descrie pierderea virginității unei fete, iar, odată cu aceasta, dorința ei de a pleca din casa părintească. De asemenea, se pare că un alt înțeles al acestei expresii românești se referă la diferitele relații de adulter! Acestea ar fi avut loc, adesea, între vecini, iar cum pârleazul era scurtătura dintre gospodării, aceștia circulau mult mai repede dacă „săreau pârleazul”.

De altfel, „a sări pârleazul” nu este deloc singura expresie din limba noastră care are în prim-plan curtea. Poate că deja știm cu toții că atunci când ne place de o persoană și dorim să fim într-o relație cu aceasta, se spune că „îi facem curte”. Iar atunci când un copil nelegitim se naște, el este născut „din flori”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Stejarel Olaru si Liviu Tofan foto arhiva personala jpeg
image
image
image
image
image
image
coada masini vama ruse jpeg
ortahisar 5678553 1280 (1) jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
regele charles al iii lea profimedia jpg
tuberoze de hoghilag 1 imgh jpeg
gradina curte flori istock jpg
fasole pastai jpg
Buzau 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net