Ce l-a determinat pe Vlad Țepeș să se mute la București din capitala Țării Românești. Motivul ascuns în spatele deciziei

Nimeni nu poate nega că atunci când vine vorba despre domnitori români care au reușit să își scrie numele în paginile istoriei, Vlad Țepeș este printre cei mai importanți astfel de lideri. Iar un fapt ceva mai puțin cunoscut despre domnia acestuia este motivul pentru care a mutat capitala Țării Românești la București! Ei bine, cum este mereu cazul atunci când vine vorba despre Vlad Țepeș, răspunsul este unul surprinzător!

Vlad Țepeș a mutat capitala la București
Vlad Țepeș a mutat capitala la București

Au existat de-a lungul istoriei poporului nostru câteva nume care au reușit, prin faptele lor, să își înscrie numele în paginile de istorie, pe vecie. Acești lideri au reușit să depășească toate obstacolele din jurul lor, iar talentele de care au dat dovadă îi plasează într-o ligă aparte, deasupra multor altora. Iar nimeni nu poate nega că atunci când vine vorba despre asemenea personaje de legendă, numele lui Vlad Țepeș nu poate lipsi din această listă. Despre acest domnitor se vorbește mereu, însă un detaliu interesant și ceva mai obscur este faptul că a mutat capitala Țării Românești la București, de la Târgoviște.

Acest lucru s-a întâmplat, potrivit informațiilor oferite de către cei de la Historia, în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad, care a început în 1456. El se confrunta cu alți doi pretendenți la tronul său, Dan și Vlad Călugărul, care se refugiaseră în Transilvania și care primeau ajutor de la sașii din zonă.

Vlad Țepeș a mutat capitala la București

În 1457, la rugămintea lui Mihail Szilagyi, cumnatul lui Iancu de Hunedoara, Vlad intră în Transilvania, pentru a ajuta în războiul pentru tronul Ungariei. După ce fiul lui Iancu, Matei Corvin, devine rege, Vlad Țepeș primește pentru ajutorul său ducatele Amlașului și Făgărașului, făcând pace cu sașii care sprijiniseră pretendenții la tron.

După acest episod, cu pacea asigurată, Vlad mută capitala la București, lucru pe care unii îl consideră drept un semnal de prietenie față de suzeranul lui Vlad, sultanul otoman. O altă posibilitate este ca Vlad să fi întrezărit posibilitatea unui conflict cu otomanii, iar cum Bucureștiul este mai aproape de Dunăre, a dorit să fie mai aproape de front.

De altfel, asemenea tactici nu erau tocmai ieșite din comun în Europa acelor vremuri. Iar în lumea dominată de politica feudală, capitala unui stat nu avea chiar aceași semnificație ca în zilele noastre, „capitală” fiind, practic, orice locație în care se afla regele, ori, în acest caz, domnitorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net