Ce pensie vei avea dacă ești plătit cu salariul minim pe economie. Suma este una surprinzătoare
Pensia pe care o vor primi românii care au un stagiu complet de cotizare, de 35 de ani, nu se vor bucura, din păcate de o pensie prea mare, dacă au salariul minim pe economie. Cât vor primi aceștia?
După 35 de ani în care a muncit, un pensionar va ajunge să primească doar jumătate din tot ce a muncit, iar pe lângă asta mulți nici nu mai apucă să trăiască ca să încaseze toți banii.
Potrivit economistului Adrian Codîrlașu aceștia, în medie, ajung să primească pensie doar 12 ani după ce ies din câmpul muncii, și cotizează la pensie 21,25% din salariu.
Un român care are salariul minim de 3.000 de lei lunar, al cărui brut este de aproximativ 1.900 de lei, acesta se va alege cu o pensie de 1.260 de lei, dacă salariul său rămâne constant.
Când se pot pensiona românii
Pe lângă toate acestea una dintre cele mai importante întrebări de pe buzele românilor este când se pot pensiona. Ei bine, se poate afla ușor intrând pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. Acolo se completează data naşterii şi sexul, aflând astfel data pensionării.
Și recalcularea pensiei este una dintre întrebările românilor. Este bine de știut că aceasta poate fi cerută printr-o solicitară unde aveși nevoie de anumite acte. Cei care beneficiază de recalculare sunt românii care au realizar stagiul de citizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. Acest lucru se poate face și pentru cei care au mai lucrat chiar și după ce au ieșit la pensie. Românii trebuie să știe că recalcularea se poate cere pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.