Ce rată lunară plătește un român pentru un credit de 300.000 de lei, în cazul unei majorări

Românii care vor să contracteze un credit ipotecar se vor confrunta, în scurt timp, cu rate mai mari. Unele bănci au majorat deja dobânzile pentru împrumuturi, iar analiștii avertizează că urmează o perioadă de scumpiri pe toată linia. Vor fi afectați atât cei care aleg credite cu dobândă variabilă, cât și cei care optează pentru dobânzi fixe.

Ce rată va plăti un român care împrumută 300.000 de lei,  în cazul unei majorări / foto: arhivă
Ce rată va plăti un român care împrumută 300.000 de lei, în cazul unei majorări / foto: arhivă

Băncile se împrumută între ele la costuri mai ridicate, ceea ce înseamnă că și clienții vor plăti mai mult atunci când accesează finanțări. Potrivit experților, acest context vine pe fondul unor factori economici care vor accelera inflația.

Vom avea o majorare a anumitor cote de TVA, vom vedea o deplafonare a prețurilor la energie și, de asemenea, o majorare a accizelor la combustibil. Toate acestea vor duce la inflație. S-ar putea să vedem anul acesta o inflație care începe cu 8. Acest lucru va trage toate ratele de dobândă”, a declarat Adrian Codîrlaşu, președinte CFA România, potrivit observator.ro.

Creditele noi devin mai scumpe. Și dobânzile fixe cresc

Inclusiv împrumuturile cu dobândă fixă, considerate până acum mai sigure, se scumpesc treptat. Analiștii financiari estimează o creștere de până la 0,5 puncte procentuale.

O parte din instituțiile bancare și-au prelungit deja campaniile existente, o parte au majorat deja cu minimum 0,2 puncte procentuale. Și probabil că urmează și celelalte instituții să facă același lucru”, a declarat Camelia Grădinariu, avocat specializat pe drept bancar.

În prezent, dobânzile fixe pentru creditele ipotecare variază între 5 și 10%. La o medie de 5,5%, un credit de 300.000 de lei, echivalentul a 60.000 de euro, contractat pe 25 de ani, generează o rată lunară de 1.856 de lei. Dacă dobânda crește cu 0,5 puncte procentuale, rata lunară ajunge la 1.965 de lei, deci cu 109 lei mai mult pentru cei care accesează credite noi.

Românii care speră la dobânzi mai bune trebuie să îndeplinească criterii mai stricte. Băncile oferă condiții avantajoase doar clienților cu profil solid.

Să fie un client premium al băncii, să aibă un avans mai mare de 15%, virarea salariului iar este o condiție foarte importantă, clasa energetică a imobilului să fie A, maximum B și contractarea de alte produse ale băncii”, a explicat Irina Ștefan, consultant financiar.

Prețurile locuințelor rămân o piedică majoră

Economiştii se aşteaptă să crească până la 6% şi indicele în funcţie de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei.

„Începând cu 2026 vom avea un IRCC mai mare, poate chiar şi cu 50 de puncte de bază", a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România. 

Pentru același credit de 300.000 de lei, luat pe 25 de ani, o astfel de creștere înseamnă o rată mai mare cu 86 de lei lunar.

Pe lângă costurile tot mai mari ale finanțării, un alt obstacol pentru potențialii cumpărători este prețul tot mai ridicat al locuințelor. Schimbarea cotei TVA – de la 9% la 19% pentru apartamentele sub 120.000 de euro – a frânat deja intențiile multor români de a-și cumpăra o locuință în perioada următoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Preoti la pelerinaj organizat de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor cu ocazia sarbatorii de Florii FOTO Mediafax
Albena, Bulgaria, foto Shutterstock jpg
drumul valea doftanei jpg
ventilator caldura vara istock jpg
Plante usor de intretinut, foto Shutterstock jpg
kythnos 731973 1280 jpg
image png
IMG 5597 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net