România a primit undă verde pentru intrarea în Schengen. Care este ultimul obstacol pentru țara noastră

Ultima actualizare:

Comisia Europeană apreciază progresele făcute de țara noastră și dă undă verde pentru intrarea României în Schengen. Care este ultimul obstacol pentru încheierea acestui proces?

Comisia Europeană e de acord cu intrarea României în Schengen FOTO gov.ro
Comisia Europeană e de acord cu intrarea României în Schengen FOTO gov.ro

Comisia Europeană și-a explicat votul pozitiv în Colegiul Comisarilor. Totodată, Executivul European a solicitat Consiliului UE să dea un vot „fără întârziere“ pe tema aderării la Schengen a României, Bulgariei și Croației.

„De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina.

Deși cele trei țări sunt deja parțial obligate să respecte normele Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, acestea nu se bucură de toate beneficiile care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

A deveni parte integrantă a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Votul decisiv are o componentă pur politică, în condițiile în care trebuie să fie unanim, iar fiecare stat prezintă poziția guvernului pe care îl reprezintă, conform Adevărul.

Comisia Europeana apreciează eforturile României: „Gestioanre de înaltă calitate”

Executivul European precizează că România dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională.

Totoodată, Comisia Europeană laudă lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane, acestea fiind „două priorități în care România este activă”.

„Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării”, mai precizează Executivul European.

„Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen în 2011. Consiliul a recunoscut finalizarea procesului de evaluare în două concluzii separate ale Consiliului, însă de mai bine de 11 ani nu a fost luată nicio decizie a Consiliului privind ridicarea frontierelor interne”, arată sursa citată.

Votul decisiv va avea loc pe 8 decembrie

Sub conducerea președinției cehe, pe 8 decembrie, Consiliul Justiție și Afaceri Interne va vota „cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne”.

Între timp, evaluarea celor trei țări va fi lăsată la îndemâna Grupului de lucru Schengen din Consiliul European, după cum a precizat Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, transmite Adevărul.

Ylva Johansson, comisar pentru Afaceri Interne, este persoana care a anunțat decizia Comisiei Europene și care a punctat faptul că președintele Consiliului UE va fi cel care va decide dacă în decembrie va fi dat un vot la pachet pentru cele trei state sau vor fi tratate diferit.

„Președintele Consiliului ia decizia, dar din ce știu se pregătesc două propuneri de decizii: una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România”, a precizat Johansson. 

Cele mai importante beneficii ale intrării în Schengen

Votul decisiv pentru aderarea României va avea loc pe 8 decembrie
Votul decisiv pentru aderarea României va avea loc pe 8 decembrie

Intrarea în spațiul Schengen vine cu numeroase benefiicii. Iată câteva dintre ele:

  • vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria
  • transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria
  • la frontiera aeriană va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen, iar deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura ca un zbor intern în România
  • comerțul va fi mai profitabil, iar mărfurile vor circula mult mai rapid și la costuri mult mai mici

Decizia anunțată de Comisia Europeană a fost salutată de majoritatea liderilor de la București, fie că au fost din Coaliție, fie din Opoziție.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
codul lui hammurabi colaj captura video jpg
viata sanatoasa freepik jpg
aldo moro captura video jpg
Conferința de presă comună a președintelui Parlamentului European și a președintelui României urmată de discursul în cadrul dezbaterii „This is Europe“, în plenul Parlamentului European, în Strasbourg. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gaius appuleius diocles captura video jpg
donald trump printul harry colaj gettyimages jpg
bere istock jpg
teodosie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net