Ce se ascunde în „subsolul labirint” al Cazinoului din Constanţa. „Parcă te trezeşti în vreo cazemată nemţească sau chiar în Castelul lui Dracula”

Cazinoul din Constanța începe să-și arate din nou strălucirea și este tot mai aproape de finalizare. Lucrările de restaurare au început în primăvara anului 2020 și au avut anunţat iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, respectiv toamna anului 2022, însă, cel mai probabil, reabilitarea emblemei litoralului românesc va fi gata în primăvara lui 2024. La scurt timp după ce au început lucrările, arhitectul Radu Cornescu, reprezentantul Primăriei Constanţa în proiectul edilitar, a dezvăluit prin imagini şi relatări ce se află în subsolul ca un labirint al Cazinoului, ceea ce expertul denumeşte la figurat „catacombe“.

Cum arată „subsolul labirint” al Cazinoului din Constanţa / Foto: Arhiva Click!
Cum arată „subsolul labirint” al Cazinoului din Constanţa / Foto: Arhiva Click!

Specialiştii implicaţi în reabilitarea Cazinoului au arătat, în 2020, pe pagina de Facebook Cazino Constanţa, printre altele, subsolul, pe care-l asemăna cu un labirint: „Cazinoul nu are catacombe şi nici nu avea cum să aibă, deoarece înainte de 1903, când s-a semnat contractul cu arhitectul Daniel Renard pentru realizarea lui, pe acest loc nu era decât apa mării. Asta nu mă opreşte să fac o comparaţie cu nişte catacombe atunci când vizitez subsolul.

Acum, că s-au scos zidurile neportante, are şi zone mult mai deschise, dar până de curând, ca să ajungi dintr-un capăt în altul, mergeai prin nişte culoare şerpuite şi întunecate, ca într-un labirint. Acest labirint s-a păstrat însă şi astăzi pe alocuri, aşa că, la un moment dat, parcă te trezeşti în vreo cazemată mai complexă nemţească sau chiar în Castelul lui Dracula!

Trebuie spus că, de la început, Cazinoul lui Daniel Renard (inaugurat în anul 1910) a avut doar un subsol parţial. Până la Primul Război Mondial s-au mai făcut modificări, inclusiv la partea de infrastructură. La Arhivele Statului din Constanţa se găsesc schiţele arhitectului Victor Stephanescu, care a propus (şi s-a realizat) scoaterea umpluturilor din subsolul îngropat, pentru a se crea noi funcţiuni. Astfel s-au adăugat spaţii pentru o centrală termică şi pentru o mini-centrală electrică. Au fost gândite multe spaţii de depozitare şi, implicit, culoarele - căile de acces la acestea.

Radu Cornescu: „Şi în perioada interbelică s-a intervenit asupra subsolului”

În Primul Război Mondial, spaţiile Cazinoului au fost, pentru o perioadă, folosite ca spital de campanie pentru români, apoi, după ocuparea Constanţei, pentru cazarea trupelor germane, inclusiv la subsol. Şi în perioada interbelică s-a intervenit asupra subsolului, mai ales după 1938, în apropierea războiului, s-a gândit că la subsol spaţiile pot servi ca adăpost antiaerian.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-au construit pe promontoriul Cazinoului şi în apropierea lui câteva cazemate din beton armat (existente şi astăzi, dar, bineînţeles – nefolosite). Cazematele comunicau între ele şi cu subsolul Cazinoului prin nişte galerii subterane înguste realizate tot din beton armat.

Tot în subsol se pare că au fost cazaţi şi o parte dintre deţinuţii politici care au lucrat în anii 1950-1951 la reamenajarea Cazinoului. În anii ’70 ai socialismului s-a decis ca în anumite spaţii ale subsolului să funcţioneze o a doua bucătărie, pentru a mări capacitatea de servire a restaurantelor de la parter şi etaj.

Şi sala de spectacole se folosea la sfârşitul săptămânii pentru diferite evenimente, inclusiv pentru nunţi. A fost nevoie de construirea unui montcharge (mini-lift de marfă) pentru a face legătura cu bucătăria de la subsol, cu spaţiile de oficii ale sălilor de restaurant. Tot atunci s-a construit o scară nouă pentru accesul la noile grupuri sanitare de la subsol.

În sfârşit, în anii ’80, mai exact între 1986-1988, s-au făcut reparaţii capitale la Cazinou. Cu această ocazie s-au făcut şi multe modificări, inclusiv extinderea clădirii cu o travee de 3,00 metri spre nord. S-a mărit bucătăria de la subsol, s-a mai realizat un montcharge, s-au mai construit nişte spaţii de depozitare pentru bucătăria de la subsol (acestea s-au construit sub terasa Cazinoului dinspre mare), inclusiv o rampă de aprovizionare pentru a deservi aceste spaţii. Tot atunci s-a mai construit o scară care să fie folosită de cei de la bucătăria de la parter pentru a deservi restaurantul de la etaj.

Bineînţeles că toate aceste modificări, completări şi extinderi au dus la apariţia unor noi culoare în subsol, unele destul de înguste pentru a nu diminua prea mult spaţiile existente. Cum arată astăzi subsolul după ce s-au demolat majoritatea zidurilor neportante, inclusiv a mai multor culoare?... Vă voi povesti într-un articol viitor!”, promitea arhitectul Cornescu, cronicar al Cazinoului, în 2020, potrivit Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Gabriela Cristea schimbare radicală de look la Camelia Enciu, stilista și prietena Adrianei Bahmuțeanu   Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie cercel nas scaun birou jpg
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Masina de spalat rufe jpg
geamuri jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
pepco jpg
lucerna jpg
pod bastei1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net