Ce trebuie să faci dacă ai fost ciupit de căpușe? Momentul când trebuie să ne îngrijorăm

Ce trebuie să faci dacă ai fost ciupit de căpușe este una din întrebările la modă în perioada sezonului cald. Vara aduce atât de multă bucurie, dar, pentru că nimic nu-i perfect în viață, în această perioadă ne luptăm cu insectele, mai ales dacă primarii n-au aplicat la timp tratamentele de combatere a acestora.

image
Ciupiturile de căpușe pot provoca boala Lyme

În următoarele luni, unul dintre cei mai mari inamici ai omului (în afară de inflație) se ascunde în iarbă. Cei mai îngrijorați sunt părinții, deoarece cei mici vor să se bucure plin de fiecare părticică de gazon.

Din păcate, oamenii trebuie să dea o atenție deosebită ciupiturilor de căpușe, pentru că unele dintre acestea pot pune viața în pericol, spun medicii.

De cele mai multe ori, mușcăturile căpușelor sunt inofensive, dar există și situații în care ele pot produce reactii alergice și chiar pot transmite boli grave, precum boala Lyme.

Ce trebuie să faci dacă ai fost ciupit de căpușe? „Trompa le poate rămâne acolo și zona se poate infecta”

 Într-o intervenție la emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1, dr. Ilinca Tranulis a explicat riscurile la care ne supunem dacă nu reușim să scoatem cu grijă căpușa după s-a lipit de piele.

Totodată, medicul pediatru a transmis că zona unde am fost înțepați trebuie să fie urmărită o perioadă de timp, după ce am scos căpușa. Situația devine complicată atunci când vedem un cerc roșu.

”Căpușele, de obicei, le observăm atașate în piele. Ele rămân acolo, își înfig trompa și cresc în dimensiuni. Pe acestea dacă le întâlnim, ideal ar fi să fie scoase cât mai repede din piele, în mod corect, complet. Dacă le rupem, trompa le poate rămâne acolo și zona se poate infecta.  

Cel mai corect, operațiunea trebuie făcută la medicul chirurg. După ce am scos căpușa, urmărim o perioadă zona. Dacă vedem un cerc roșu, această căpușă putea transmite boala Lyme, o boală extrem de periculoasă. Trebuie tratament cu antibiotic”, a explicat medicul Ilinca Tranulis la Antena 1, citat de DCMedical.

Cum ne protejăm copiii de ciupiturile de căpușe?

Totodată, medicul pediatru a oferit și câteva sfaturi pentru a limita riscurile la care se supun copiii în această perioadă. Deoarece căpușele trăiesc în iarba, de obicei, copilul ar trebui să poarte încălțări, șosete și „eventual o substanță repelentă care nu îi place insectei și se ferește de copilul care miroase a DEET (compus chimic folosit ca mijloc de protecție contra insectelor), substanța repelentă folosită cel mai frecvent, sau substanțe din plante, cum este eucaliptul de lămâie, aplicate pe pielea expusă”, a transmis Ilinca Tranulis în matinalul de la Antena 1.

De asemenea, ar trebui să ne asigurăm că, după fiecare ieșire la iarbă verde, copilul nu are nicio căpușă pe corp. „Copilul trebuie spălat și verificat, în zonele ascunse după urechi, cutele de la gât, axilele, inghinal. Căpușelor le place la întuneric și la căldură”, a mai spus pediatrul. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula