Cea mai mare adunare de centenari! Împreună au 7.000 de ani
Vă puteți imagina cum ar fi să ajungeți la 100 de ani? Ei bine, acești centenari știu exact cum este. Ei au trecut prin momente istorice semnificative, cum ar fi două Războaie Mondiale, căderea Zidului Berlinului, dar și recenta pandemie de Covid-19. Bătrânii au dorit să-și adauge în palmares și un record mondial.
Casa de bătrâni Fondazione Opera Immacolata, din Italia, a reunit 70 de persoane cu vârsta de 100 de ani (sau peste) pentru a doborî recordul celei mai mari reuniuni de centenari. Anterior, titlul mondial aparținea unui grup de 45 de centenari, din Australia. Fondazione Opera Immacolata are grijă de bătrâni încă din 1955, având 11 azile în Veneto și Gorizia. De peste 15 ani, fundația promovează adunarea anuală a centenarilor – numărul acestora fiind în creștere.
Așa a venit ideea de a organiza un eveniment unic, pentru a celebra viața incredibilă a acestor oameni. Așadar, i-au invitat pe centenarii din Veneto și din provinciile alăturate să le ureze un „La mulți ani” special. La eveniment au venit familiile acestora, dar și primarii din localitățile lor. Întâlnirea a avut loc în sala de sport din Padova.
Pentru verificarea recordurilor, a fost nevoie de prezentarea unor documente oficiale care dovedesc vârsta fiecărei persoane, inclusiv cărți de identitate, pașapoarte și certificate de naștere. Aceste acte au fost apoi verificate de către arbitrul oficial al Cărții Recordurilor Guinness, Lorenzo Veltri. Fiecare centenar a primit apoi o insignă albastră pe care și-a prins-o cu mândrie în piept.
Care este secretul longevității lor
După ce recordul mondial a fost stabilit oficial, primarii fiecărei provincii din care fac parte centenarii au donat măslini.
În cazul în care vă întrebați cum să ajungeți la această vârstă, una dintre centenare, Marcato Antoneitta (109 ani), a semnat un „Decalog al Centenarilor”. Acesta include: exerciții fizice zilnice, menținerea unei alimentații sănătoase și diverse, păstrarea curiozității, cititul, iubirea de familie, și munca - pentru a evita plictiseala și apatia.