Cea mai veche pâine din lume a fost găsită în Turcia! Experții au fost uimiți de vechimea pe care o are

O descoperire uimitoare a lăsat fără cuvinte arheologii din Turcia. Cea mai veche pâine descoperită până acum a fost găsită într-un sit arheologic din sudul țării. Se pare că aceasta are o vechime de peste 8.000 de ani!

Pâinea găsită în Turcia este din 6.600 î. Hr. / foto: Getty Images
Pâinea găsită în Turcia este din 6.600 î. Hr. / foto: Getty Images

Potrivit informațiilor de la cnn.com, arheologii care studiază sit-ul Çatalhöyük, din provincia Konya a Turciei, au făcut o descoperire uimitoare! Într-o zonă numită „Mekan 66”, experții de la Centrul de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei de la Universitatea „Necmettin Erbakan” din Turcia (BİTAM) au găsit o pâine ce ar avea o vechime de peste 8.000 de ani! Mai precis, aceasta ar fi fost coaptă în anul 6.600 î. Hr.

Un cuptor, în cea mai mare parte distrus, a fost găsit în această zonă a sit-ului arheologic, iar în jurul lui s-au descoperit semințe de mazăre, orz, grâu, cât și un reziduu „spongios”. Analizele de laborator au arătat faptul că acest reziduu, de mărimea unei palme, era o pâine nefiartă, fermentată și neprăjită.

Cea mai veche pâine din lume a fost găsită în Turcia

Ali Umut Türkcan, rofesor asociat al Universității Anadolu din Turcia, cât și cel care a condux excavările de la sit-ul arheologic, a declarat că aceasta ar fi cea mai veche pâine din lume. „Este o versiune mai mică a unei pâini. În centru are un deget presat. Nu a fost coaptă, dar a fost fermentată și a supraviețuit până în prezent cu amidonul din interior. Nu există niciun exemplu similar de așa ceva până în prezent”, a mai spus acesta.

Analizele specialiștilor au mai arătat faptul că în pâinea găsită există diverse substanțe chimice care indică că pâinea a trecut printr-un proces de fermentație. Apa și făina au fost amestecate normal, iar pâinea a fost pusă lângă cuptor. Datorită argilei care acoperea structura în care a fost găsită pâinea, atât aceasta, cât și orice alt material organic de aici, a fost conservat perfect. Çatalhöyük face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele mai vechi orașe din lume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net