Cel mai periculos cartier din Bucureștiul de acum 150 de ani. Aici îi găseai pe cei mai temuți tâlhari
În prezent, probabil că dacă suntem întrebați care sunt cartierele rău-famate din Capitală, spunem, probabil, Rahova sau Ferentari. Și totuși, în urmă cu 150 de ani, toți bucureștenii știau de frică alt cartier care își merita cu adevărat numele: Mahalaua Dracului.
Nu departe de Calea Victoriei, unde vedeai locuințele scumpe ale celor mai înstăriți locuitori ai Capitalei, la intersecția Calea Filantropia cu Banu Manta, se găsea o mahala care își merita cu adevărat numele, cel mai periculos cartier din București: Mahalaua Dracului. Dacă numele nu este suficient de sugestiv, trebuie să știți că aici se ascundeau unii dintre cei mai temuți bandiți și răufăcători, cunoscuţi prin Bucureştiul acelor vremuri. Cronicarii vremii vorbeau despre „aspectul sinistru al acestui ungher al Capitaleiˮ, comparându-l cu „meleagurile unui trib indianˮ.
Mahalaua Dracului, cel mai periculos cartier din București în urmă cu 150 de ani
„O mizerie indiscretă și lipsită de pudoare se oferea întreagă, în toată hidoșenia ei. Pe ulițele înguste și desfundate – mărginite de case care-ți inspiră neliniște, cu ochiurile ferestrelor lipite cu hârtii de toate culorile, cu ziduri leproase – se contopeau laolaltă în fumul prafului copii, gunoaie, câini, femei, oase, porci și stârvuri de animale”, este descris într-un articol publicat, în numărul din 3 august 1932 al revistei „Ilustrațiunea Română”, potrivit bucuresti-centenar.ro.
Aici îi găseai pe cei mai periculoși hoți și criminali, precum:
- „Bancherul”, unul dintre cei mai cunoscuți cămătari al acelor locuri la finalul secolului al XIX-lea;
- „Sobarul”, criminalul care l-a ucis pe scriitorul George Cair;
- „Cuțitarul”, un infractor vestit, care învăța și-și forma proprii infractori, creând o adevărată pepinieră de criminali precoce;
- frații „Doctoru”, care dețineau o şcoală de hoţi „cu două catedre: unul preda furtul portmoneelor din buzunar, iar celălalt furtul din gențile cucoanelorˮ.
În intersecţia dintre Bulevardul Ion Mihalache şi Bulevardul Banu Manta, se afla Hanul Galben, poreclit astfel după culoarea pereţilor exteriori, care îi adăpostea pe hoţii şi trişorii Capitalei. De asemenea, în aproprierea acestuia, locuia, între 1907 şi 1909, pictorul Ştefan Luchian. Acesta chiar și-a denumit o pictură „Mahalaua Dracului”, ce ilustrează construcţiile mizere care erau în această zonă. La ordinul lui Ceaușescu, Hanul Galben a fost demolat în 1985, pentru a face loc unui loc de parcare. În realitate, se pare că acea clădire modestă, care rămăsese în picioare peste timp, strica peisajul deja împânzit de blocuri proletare din spate.