Rione Terra, paradisul abandonat pe 2 martie 1970. Localnicilor le este teamă și azi să se întoarcă

Ultima actualizare:

La periferia orașului Napoli, în sudul Italiei, se află un cartier istoric numit Rione Terra. Este o zonă de coastă frumoasă, bogată în istorie, la care te-ai aștepta să o găsești plină de un amestec de localnici înrădăcinați și turiști sărutați de soare. Cu toate acestea, străzile au fost golite în 1970, când Rione Terra a fost abandonată din cauza unei erupție vulcanică care nu a mai venit.

Rione Terra- Orașul fantomă cu un peisaj magnific

Rione Terra a fost abandonat pe 2 martie 1970. Foto: Facebook
Rione Terra a fost abandonat pe 2 martie 1970. Foto: Facebook

Rione Terra a devenit un oraș fantomă și este încă nelocuit, în ciuda faptului că a fost renovat și redeschis temporar pentru turiști, de cel puțin două ori, planurile nu au mers, iar cartierul istoric este în continuare pustiu.

Rione Terra este cel mai vechi cartier al orașului Pozzuoli, aflat chiar la vest de Napoli. Datează de milenii și a fost un port deosebit de important în perioada de glorie a Imperiului Roman.

Proeminența orașului Pozzuoli s-a diminuat odată cu apariția orașului de coastă Ostia, situat mult mai aproape de Roma și apoi apariția orașului Napoli. Cu toate acestea, Rione Terra nu și-a pierdut din strălucire și a continuat să fie un cartier popular la malul mării.

Numele „Rione Terra” se traduce prin „sfertul pământului”. Este cartierul care găzduiește Catedrala din Pozzuoli, ea însăși construită pe locul unui templu roman antic în cinstea lui Augustus.

Aici există clădiri care datează din secolul al XVII-lea, care mărginesc străzi înguste, pietruite. Balcoanele oferă vederi pitorești la Golful Pozzuoli, la Insulele Flegree și la Marea Tireniană de dincolo. Peisajul este magnific.

Dar acesta nu mai este admirat de nimeni pentru că locul încărcat de istorie a fost abandonat.

2 martie 1970, ziua plecării

Localnicilor le este frică și în ziua de azi să se întoarcă. Foto: Facebook
Localnicilor le este frică și în ziua de azi să se întoarcă. Foto: Facebook

Sub acest peisaj atrăgător se află o caracteristică geografică mai înspăimântătoare decât oricare alta pentru istoria tumultoasă a Rione Terra și Pozzuoli.

Numit Câmpurile Flegree, este una dintre cele mai periculoase zone vulcanice active din Europa.

Câmpurile Flegreene au fost active de aproximativ 80.000 de ani, iar erupțiile din regiune ar fi putut chiar contribui la dispariția neandertalienilor. Zona este acum cunoscut sub numele de calderă – o depresiune în formă de ceaun, formată după ce camerele de magmă ale unui vulcan s-au golit într-o erupție.

După secole de latenție, se credea că Câmpurile Flegree sunt pe calea dispariției. Apoi, dintr-o dată, într-o zi de la începutul anului 1970, și-au ridicat din nou capul.

Monitorizarea vulcanică a fost puțină sau deloc în zonă, iar mișcarea bruscă a solului a fost observată pentru prima dată de pescari, care nu au mai putut să ajungă cu bărcile pe uscat.

Realizând că această caldera era volatilă, oamenii de știință au crezut că o erupție este iminentă și Rione Terra era zona cea mai vulnerabilă. Autoritățile au decis să evacueze, iar aceasta a avut repercusiuni majore pentru zonă.

Ziua plecării a fost 2 martie 1970. Zona s-a umplut de camioanele armatei, iar oficialii au mers din ușă în ușă pentru a evacua locuitorii.

Zona a fost declarată nelocuită și toate clădirile au fost confiscate de municipalitatea Pozzuoli.

Locuitorii au fost găzduiți în adăposturi în timp ce așteptau erupția, dar aceasta nu s-a mai produs nici până în ziua de azi.

Rione Terra, un paradis sortit să rămână pustiu

Câmpurile Flegree reprezintă o amenințare pentru întreg orașul Napoli
Câmpurile Flegree reprezintă o amenințare pentru întreg orașul Napoli

În schimb, localnicii au început să creadă că totul a fost o conspirație pentru ca autoritățile să preia controlul asupra proprietăților, mai ales că episcopul a rămas. 

Un cutremur a avut loc zece ani mai târziu, forțându-l chiar și episcop să plece. Începutul anilor 1980 a continuat să devină o perioadă de volatilitate seismică gravă pentru Câmpurile Flegreene.

Într-o noapte, cel puțin 500 de cutremure minuscule au lovit Pozzuoili.

După ce s-a calmat, locuitorii încă nu au avut voie să se întoarcă, iar cartierul de pe stâncă din Rione Terra a rămas abandonat timp de zeci de ani.

De atunci au avut loc mai multe încercări din partea autorităților de a repopula și de a da stralucirea de altadată acestui carier istoric cu priveliști uimitoare, dar, din păcate, fără rezultat.

În toamna anului trecut, Câmpurile Flegreene s-au trezit din nou, amenințător. Rione Terra, zona plină de istorie are un viitor incert.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net