Cele mai eficiente metode de încălzire a locuinţei

Ultima actualizare:

Un studiu realizat recent arată că 95% din populaţia României este “foarte îngrijorată” de evoluţia preţurilor la energie. În funcţie de bugetul propriu, fiecare caută metode cât mai eficiente pentru a reduce facturile la puterea buzunarului său. Iată cu ce idei vin specialiştii!

Bătrânii sunt cei mai  afectaţi de scumpirile  în lanţ din acest an
Bătrânii sunt cei mai afectaţi de scumpirile în lanţ din acest an

Aţi auzit de pompele de căldură? Chiar dacă la acest moment nu sunt foarte răspândite, cei care le folosesc deja spun că reprezintă o achiziţie care te salvează de facturile uriaşe.

Inginerul orădean Adrian Farcaş, specialist în sisteme de încălzire şi deţinător a două brevete de invenţie în domeniu, spune că aceasta este cea mai bună soluţie la ora actuală.

„Lemnele, peleţii, gazul, toate s-au scumpit, iar românii încep şi ei să îşi schimbe orientarea de la sistemele clasice de încălzire (lemn, peleţi, combustibil M sau gaz) către sisteme alternative, mult mai prietenoase cu mediul şi mai uşor de utilizat.

Pompa de căldură, indiferent de variantă, aer-apă, apă-apă, apă-sol, este automatizată, ecologică, ieftină şi eficientă. Iar dacă este asociată cu panouri fotovoltaice, proprietarul devine, practic, independent. Nu mai trebuie să plătiţi nimic, nimănui”, a explicat inventatorul pentru Adevărul.

Practic, pompa mută căldura dintr-o parte în alta. Adică din sol, ape subterane şi aer, în case. Cele care funcţionează pe sistem aer – apă, adică folosesc aerul exterior pentru a încălzi locuinţa sau pentru a prepara apa caldă. Aceste pompe au o unitate exterioară, similară celei unui aparat de aer condiţionat.

Cele mai eficiente metode de încălzire a locuinţei
Cele mai eficiente metode de încălzire a locuinţei

Chiar dacă la prima vedere costul unei asemenea pompe pare mare, inventatorul spune că investiţia este repede amortizată prin reducerea semnificativă a cheltuielilor.

O pompă de încălzire pentru o suprafaţă de 100 de metri pătraţi ar costa în jur de 2.500 euro. La aceştia se adaugă manopera şi piesele necesare montării, aproximativ 1.000 euro.

Setează temperatura între 19 şi 22 de grade

Unii români folosesc pentru încălzire chiar aerul condiţionat, deşi sunt voci care spun că se încarcă factura la electricitate. Este aceasta o sursă potrivită buzunarului tău? Specialiştii spun DA. Aparatul de aer condiţionat, corect folosit, te ajută în casă şi nici nu încarcă factura.

Primul pas este să optezi pentru un invertor atunci când decizi să cumperi un aparat de aer condiţionat.

Când temperaturile de afară sunt foarte mici, e bine să se ţină cont de câteva lucruri. În primul rând, câte camere vrei să încălzeşti şi care este suprafaţa lor. Este importantă şi înălţimea tavanului, dar şi dacă spaţiul în care este amplasat aparatul de aer condiţionat este poziţionat pe partea însorită. Dacă se ţine cont de toate acestea, aerul condiţionat poate fi o variantă mai ieftină decât alte metode, cum ar fi încălzire centrală, pe lemn, electrică sau pe cărbune.

Cum funcţionează pompa de căldură

image

De exemplu, iarna este bine să setezi o temperatură cuprinsă între 19 şi 22 de grade Celsius, potrivit inventoraerconditionat.ro.

Pentru fiecare grad pe care îl creşti, se poate consuma chiar şi cu 8% mai multă energie.

Pentru a face economie la energie, trebuie să ţii uşile şi ferestrele închise atunci când foloseşti aerul condiţionat. De asemenea, unitatea exterioară nu trebuie să aibă nici un fel de obstacol de jur împrejur pentru a asigura circulaţia normală a aerului.

La ce alte metode mai apelează românii

Un studiul comandat de Resideo arată că 24% dintre români reduc simţitor temperatura în locuinţe pentru un cost mai mic pe facturi. Un alt procent, circa 60%, au spus că au achiziţionat sau sunt pe punctul de a achiziţiona dispozitive de control al temperaturii ce le-ar aduce economii pe termen lung. Încălzirea prin pardoseală sau panourile fotovoltaice sunt două dintre soluţii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net