«Celebrităţile suferă de Sindromul VIP»

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Sunt persoane publice, cu milioane de urmăritori pe reţelele sociale. Dar iată că în loc să dea un exemplu bun copiilor care-i divinizează, unele vedete de la noi îşi „dau în petec”! Click! a apelat la un psiholog care a analizat comportamentul vedetelor penale.

Culiță Sterp a petrecut  24 de ore în arest după cascada de nereguli din noaptea de miercuri
Culiță Sterp a petrecut 24 de ore în arest după cascada de nereguli din noaptea de miercuri

Cazul solistului Culiţă Sterp (30 de ani) a deschis buletinele de ştiri trei zile la rând. El a provocat un accident rutier şi nu doar că nu a oprit la semnalul poliţiştilor după ce a depăşit viteza legală, dar ar fi şi plecat de la locul impactului. Ulterior a petrecut 24 de ore în arestul poliţiei, iar acum este cercetat sub control judiciar.

Citește și: Culiță Sterp și frații lui au fost la un pas de moarte în urmă cu 10 ani! „Mama era distrusă”

Ilie Năstase consideră că și în România ar trebui să fie permis să conduci cu două beri „la bord"
Ilie Năstase consideră că și în România ar trebui să fie permis să conduci cu două beri „la bord"

A păţit-o şi celebrul tenismen Ilie Năstase (76 de ani), care a rămas şi el fără permis, fiind prins din nou sub influenţa băuturilor alcoolice la volan.

Iată și: Cristian Tudor Popescu dă de pământ cu Ilie Năstase, după noile derapaje ale fostului tenismen

Lidia Buble trebuie să facă muncă în folosul comunității
Lidia Buble trebuie să facă muncă în folosul comunității

Şi tot săptămâna trecută, simpatica solistă Lidia Buble (29 de ani) a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii după ce a încercat să mituiască nişte poliţişti.

Vezi și: Ce înseamnă, de fapt, munca în folosul comunității. Lidia Buble ar putea curăța cimitirele

Gabriela  Maalouf, psiholog
Gabriela Maalouf, psiholog

Dar cum ajung vedetele din idoli ai unei întregi generaţii nume în dosare penale. Gabriela Maalouf, de profesie psiholog clinician, a explicat pentru Click! ce se întâmplă, mai exact, cu vedetele care au sau sunt supuse unor anumite tipuri de probleme.

“Sindromul VIP este un termen folosit atunci când o persoană publică îşi foloseşte statutul pentru a influenţa alte persoane chiar şi prin decizii neortodoxe, inclusiv violenţă fizică şi verbală. 

Pentru a putea înţelege cum ajung anumite persoane publice, care au parte de faimă şi succes, să intre în situaţii problematice, atât pentru propria persoană, cât şi pentru alţii, cum ar fi condusul în stare de ebrietate, abuzul de substanţe, violenţe de orice natură, e bine să înţelegem cum afectează faima felul în care gândim”, ne-a mărturisit psihologul Gabriela Maalouf.

Cele mai multe persoane, care ajung să apară în faţa publicului ca oameni de succes, muncesc de foarte mici, fără a avea un suport emoţional corespunzător. Nu reuşesc să îşi descarce emoţiile la momentul potrivit şi ajung la epuizare fizică şi emoţională, astfel crescând posibilitatea de a lăsa garda jos şi de a face lucruri nepotrivite. Când nu reuşim să ne echilibrăm emoţional cădem în tot felul de dependenţe, care ne aduc confort pe moment, fără să realizăm efectele secundare.

Ce alte aspecte afectează starea emoţională a unei persoane publice?

  • Lipsa intimităţii, a spaţiului personal. Tot ceea ce fac celebrităţile este mediatizat şi deseori oamenii au reacţii negative, chiar de bătaie de joc. De cele mai multe ori, se simt sufocaţi de imaginea lor publică atent construită şi apoi chiar agresaţi de ceilalţi.
  • Comportamentele autodistructive, care se manifestă ulterior, pot fi relaţii scandaloase, izbucniri volatile sau alte modele distructive, cum ar fi consumul necontrolat de substanţe. Expunerea comportamentelor lor de către mass-media poate duce la sentimente copleşitoare de ruşine atunci când imaginea lor publică este distrusă.

Psihologul Gabriela Maalouf: «Ajung la epuizare fizică şi emoţională»

  • Simţul de sine pierdut. Multe celebrităţi se simt incapabile să-şi afirme individualitatea într-o lume media plină de stereotipuri. Cu alte cuvinte, trebuie să fii cumva pentru a avea succes şi nu neapărat cum eşti tu cu adevărat. De-a lungul timpului, se pot simţi din ce în ce mai izolaţi şi mai singuri şi pot avea dificultăţi în a avea încredere în ceilalţi. 
  • Pierderea provocărilor. Experienţa de a atinge punctul culminant al obiectivelor tale este minunată, dar şi înfricoşătoare câteodată. Şi acum ce mai fac? Când o celebritate începe să simtă că nu mai are nimic pentru care să lupte – adică „a reuşit”, dintr-o dată, se luptă să umple acel spaţiu emoţional gol cu ceva şi mai palpitant sau mai riscant. Adesea, celebrităţile apelează la riscuri din ce în ce mai mari şi mai periculoase, ca o modalitate de a recăpăta sentimentul de provocare.
  • Sunt trecător? După ce faima unei celebrităţi atinge vârful, este adesea o călătorie brutală în jos. Pierderea reflectoarelor îi poate lăsă pe oameni să se simtă lipsiţi de scop şi importanţă. Drept urmare, celebrităţile devin adesea disperate să-şi recapete notorietatea şi, făcând acest lucru, devin predispuse la bufonerie. În urma acestei pierderi, ei apelează adesea la comportamente autodistructive, ca mijloc de a face faţă sentimentelor copleşitoare de eşec”, a fost concluzia trasă de specialist în acest sens”, ne-a explicat psihologul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net