Charles Aznavour, unul dintre cei mai longevivi şi cunoscuţi cântăreți, onorat în întreaga lume

Născut pe 22 mai 1924 la Paris, într-o familie de artiști armeni - Mihail (Misha) Aznavourian, fiul unuia dintre bucătarii țarului Nicolae al II-lea, și Knar Baghdasarian, supraviețuitoare a genocidului din Adapazarı, Charles Aznavour a fost fost unul dintre cei mai apreciați artiști ai Franței, având o carieră de mai bine de 60 de ani pe scenă. A colaborat de-a lungul timpului, printre alţii, cu Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Dalida şi Serge Gainsbourg. Artistul s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani, după ce a anunţat că se întoarce pe scenă.

Charles Aznavour, artistul armean onorat în întreaga lume / Foto: Shutterstock
Charles Aznavour, artistul armean onorat în întreaga lume / Foto: Shutterstock

Charles Aznavour s-a născut pe 22 mai 1924, la Paris. Tatăl său, Mihail (Misha) Aznavourian, era fiul unuia dintre bucătarii țarului Nicolae al II-lea și a cântat în diverse restaurante din Franța înainte de a-și înființa propriul restaurant cu specific armenesc numit „Le Caucase”. Încă de la o vârstă fragedă, Charles a participat, încurajat de părinții săi, la diverse spectacole și, fascinat de lumea artistică, a renunțat la școală la nouă ani, luându-și numele de scenă Aznavour.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul ocupației germane a Franței, el și familia sa au ascuns în apartamentul lor din Paris un număr mare de persoane (armeni sau evrei) persecutate de naziști. Charles și sora sa, Aida, au fost direct implicați în activitățile de salvare.

Adesea numit Frank Sinatra al Franței, Charles a cântat frecvent despre dragoste, a scris musical-uri, a interpretat peste o mie de cântece și a înregistrat 91 de albume, vorbea și cânta în mai multe limbi (franceză, engleză, italiană, spaniolă, germană, rusă și armeană) și a colaborat frecvent cu Édith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Dusty Springfield, Liza Minnelli, Mia Martini, Elton John, Dalida, Serge Gainsbourg, Josh Groban, Petula Clark, Tom Jones, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Roy Clark, Nana Mouskouri sau Julio Iglesias.

A primit titlul de Erou Național al Armeniei

Charles Arznavour s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani / Foto: Shutterstock
Charles Arznavour s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani / Foto: Shutterstock

„Frământat de un extraordinar foc interior, cu ochii imenşi pe o faţă îngustă şi răvăşită, Charles Aznavour este de-a dreptul fascinant”, îl descria jurnalista Bella Laurence într-un interviu pe care i l-a luat în 1964, relatează dosaresecrete.ro.

Întrebat în interviu dacă lucrează mult, Charles a dezvăluit că 19 ore pe zi: „19 ore pe zi. Nu cred în inspiraţie. Legea mea este disciplina. În fiecare dimineaţă scriu. Pentru aceasta mă documentez. Caut cuvintele pe care le foloseşte publicul, încerc să aflu ce-i place acestuia mai mult. Întotdeauna trebuie să cobori în stradă”

„Vă influențează moda?”

Charles: „Niciodată. Mă îndrăgostesc de un cuvânt, de o temă sau de o melodie și sunt preocupat de acestea, de conținutul lor. N-am găsit niciodată un ritm având grija modei. Sunt bucuros atunci când cântecele mele, pe care le scriu singur până la ultimul cuvânt, sunt îndrăgite de prietenii mei, de cei care le ascultă”.

Ulterior, întrebat de ce apare relativ rar la televiziune, acesta a mărturisit că se simte în largul său doar în fața publicului: „Numai în fața publicului mă simt cu adevărat în largul meu. Am nevoie de contactul cu ascultătorii. La televiziune ai tendința să-i pierzi din vedere”.

În 2002, artistul a apărut în filmul „Ararat”, realizat de regizorul Atom Egoyan, o producție despre genocidul armenilor din Imperiul Otoman de la începutul secolului XX. În 2004, a primit titlul de Erou Național al Armeniei, cel mai înalt premiu al statului, iar la începutul toamnei anului 2006, a organizat un mare turneu, mergând în SUA și Canada, apoi în Asia, iar în a doua jumătate a anului 2007 a revenit în Europa pentru o serie de spectacole în Franța, Belgia și Olanda, plecând apoi în America de Sud.

A creat alături de fiul său, Nicolas Aznavour, Fundația Aznavour, care își propune să realizeze o serie de proiecte educaționale, culturale și sociale și să promoveze patrimoniul cultural și umanitar al lui Charles, care a luptat pe parcursul întregii sale vieți împotriva oricărei forme de discriminare.

A fost și în România

Artistul a fost căsătorit de trei ori: Micheline Rugel, cu care s-a căsătorit în 1946, Evelyn Plessis și Ulla Thorsell, și a avut cinci copii: Seda, Patrick, Katia, Mischa și Nicolas. Ulla Thorsell a fost femeia vieții sale., cu care a fost căsătorit mai mult de 50 de ani.

În anul 2016, Charles Aznavour a venit în România și a fost intervievat de Andreea Esca, unde a făcut multe declarații. „Îmi amintesc perfect întoarcerea din România. M-au întrebat jurnaliştii cum a fost şi le-am spus că există o sală de spectacole cu boxele amplasate în faţă şi că ar trebui să facem şi noi asta în Franţa. Acesta este primul lucru pe care mi-l amintesc despre România”, spunea el.

Cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 94 de ani, în 2018, se afla în Rusia când a fost dus la un spital din Sankt Petersburg, după ce a suferit un mic accident în timpul unei repetiții. O săptămână mai târziu, și-a rupt brațul în două locuri după ce a căzut în casa sa aflată în satul Mouriès. Din păcate, pe 1 octombrie 2018, a fost găsit decedat în cadă, iar raportul medico-legal a arătat că artistul a murit din cauza unui stop cardiorespirator complicat cu un edem pulmonar acut, potrivit sursei menționate.

Pe 6 octombrie, autoritățile franceze au organizat o înmormântare de stat în onoarea lui Charles Aznavour, eveniment care a avut loc la complexul militar Les Invalides din Paris, în prezența președintelui Emmanuel Macron, a premierului Édouard Philippe, a foștilor președinți Nicolas Sarkozy și François Hollande, precum și a președintelui armean Armen Sarkissian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net