Cine a fost Gheorghe Leonida. Povestea incredibilă a românului care a sculptat capul statuii Iisus Hristos din Rio de Janeiro

Cu toții am văzut imagini cu faimosul monument din Brazilia, Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul). Această statuie impresionantă veghează asupra orașului Rio de Janeiro de aproape un secol, devenind un simbol nu doar al Braziliei, dar și al umanității, în general. Însă, chiar dacă vorbim despre un monument atât de faimos, puțini dintre noi știu că o parte din această statuie a fost sculptată de un român!

Un român a sculptat capul statuii / foto: IStock
Un român a sculptat capul statuii / foto: IStock

Există câteva locații de-a lungul globului care au devenit emblematice nu doar pentru țările în care se află, dar și pentru umanitate, în general. Ele stau mândre, drept adevărate simboluri care demonstrează că, indiferent de epocă, sau de cultura din care provin, oamenii au mereu o dorință puternică pentru frumusețe și eleganță. Iar pe această listă selectă intră locuri din toate epocile, cum ar fi Palatul Interzis (China), Turnul Eiffel (Franța), sau, nu în ultimul rând, Cristo Redentor, din Brazilia.

Potrivit celor de la rfi.ro, acest monument spectaculos veghează asupra orașului Rio de Janeiro de aproape un secol, fiind construit între anii 1922 și 1931. El a fost constuit pentru a sărbători 100 de ani de independență ai Braziliei, iar atât Franța, cât și Vaticanul, au oferit sprijin financiar pentru finalizarea proiectului. Ei bine, prin implicarea Franței în proiect a venit și oportunitatea unui român de a-și aduce un aport important la construcția monumentului!

Gheorghe Leonida, românul care a sculptat capul statuii

Gheorghe Leonida, originar din Galați, are o poveste de viață incredibilă! El provenea dintr-o familie din clasa de mijloc, fiind doar unul dintre cei 11 copii ai acestora. Tatăl său era ofițer, iar atunci când a fost nevoit să se mute la București, Gheorghe a mers alături de el. În Capitală, tânărul va absolvi departamentul de sculptură de la Conservatorul de Arte Frumoase. Deși a debutat în artă în 1915, Gheorghe Leonida pune „pauză” carierei sale și pleacă să lupte în Primul Război Mondial, iar abia după terminarea conflictului, el începe să aibă o carieră de succes în Europa.

În 1925, Gheorghe Leonida se mută la Paris, însă nu stă mult timp acolo, deoarece faima sa îi asigură oportunitatea de a lucra la proiectul din Brazilia. El acceptă, iar odată ajuns în Rio de Janeiro, este însărcinat cu sculptarea capului statuii!

Din păcate, sculptorul român a avut parte de un final tragic. El a murit în 1942, când culegea flori de pe acoperișul casei familiei sale, din București.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net