Cine a fost monarhul care a avut cea mai lungă domnie. A stat pe tron timp de 94 de ani

Istoria monarhiei este plină de recorduri de tot felul. În ultimii ani, atunci când vine vorba despre domnii îndelungate, regina Elisabeta a II-a a devenit un standard după care ne ghidăm, însă, dacă privim în istorie, vom vedea că au existat regi ai căror domnie este chiar și cu decenii întregi mai lungă! Iar recordul este deținut de faraonul Pepi al-II-lea, ce a stat 94 de ani la conducerea Egiptului!

Pepi al II-lea, în brațele mamei sale, ce i-a fost regent / foto: britannica.com
Pepi al II-lea, în brațele mamei sale, ce i-a fost regent / foto: britannica.com

Cu siguranță nu va surprinde pe nimeni să afle că istoria monarhiei este una plină de personaje interesante, cât și recorduri de tot felul, fie ele pozitive ori negative. Iar în ce privește perioada petrecută pe tron, lucrurile variază enrom, pornind de la regele francez Louis al XIX-lea, ce a stat pe tron doar 20 de minute, în 1836, până la o sumedenie de suverani care și-au petrecut, practic, întreaga viață la conducerea țărilor lor.

Desigur, atunci când vine vorba despre domnii îndelungate, în epoca modernă, fostul suveran al Marii Britanii, regina Elisabeta a II-a a devenit un adevărat standard după care ne ghidăm. Ea a fost la cârma țării vreme de 70 de ani, însă, poate ne va surprinde să aflăm că dacă privim mai atent în istorie, această domnie este depășită, chiar cu decenii întregi! Iar recordul îl deține faraonul Pepi al II-lea, cu 94 de ani petrecuți pe tron!

Pepi al II-lea a urcat pe tron în anul 2278 î.Hr.

În zorii istoriei, în Egiptul Antic, Pepi al II-lea urcă pe tron la vârsta de doar 6 ani, în anul 2278 î.Hr. Desigur, de-a lungul copilăriei sale, puterea politică a fost în mâna mamei sale, Ankhesenpepi a II-a, care i-a fost regentă. Însă, Pepi a avut, apoi, o domnie impresionantă, până în anul 2184 î.Hr., când a murit, la vârsta de 100 de ani.

În ciuda perioadei lungi petrecute pe tron, nu se știu prea multe despre domnia lui Pepi. El a fost unul dintre ultimii faraoni ei epocii Egiptului Antic cunoscută drept „Regatul Vechi”, iar istoricii au observat că, în timpul lui Pepi, guvernatorii locali au devenit mult mai influenți în politica țării, în detrimentul faraonului.

Iar dacă cumva sunteți curioși, pentru a pune lucrurile în perspectivă, trebuie să știți că Pepi al II-lea a domnit la aproape 200 de ani după construcția Piramidelor de la Giza.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net