Cine a fost soția lui Iancu de Hunedoara și „mama-eroină” care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei. Povestea „reginei din Hunedoara“

Una dintre cele mai importante femei din istoria Transilvaniei a fost Elisabeta Szilágyi. Soția lui Iancu de Hunedoara și mama regelui Matia Corvin a jucat un rol importat în istoria poporului român, deși povestea „reginei din Hunedoara“ este presărată de controverse.

Elisabeta Szilágyi, regina din Hunedoara / foto: Historia.ro
Elisabeta Szilágyi, regina din Hunedoara / foto: Historia.ro

Elisabeta Szilágyi a provenit dintr-o familie de nobili maghiar cu foarte mare influenţă în Evul Mediu. Data nașterii sale nu se cunoaște cu certitudine, acest eveniment fiind plasat cel mai adesea în preajma anului 1410. Tatăl ei, László Szilagyi, era conte de Horogszeg, căpitan al cetății Srebrenița (Bosnia Herțegovina) și un apropiat al regelui Sigismund de Luxemburg, iar fratele, Mihail Szilágyi, voievod al Transilvaniei și regent al Regatului Ungariei

Familia Szilágyi era printre cele care sprijineau domnia lui Sigismund de Luxemburg. Tatăl Elisabetei, Ladislau, un om destul de învăţat, luase parte la luptele împotriva unor alţi pretendenţi ce se opuneau venirii lui Sigismund la tronul Ungariei”, afrima istoricul Camil Mureşanu, în cartea „Iancu de Hunedoara” (1957), relatează adevărul.ro.

Frumoasa poveste de iubire cu Iancu de Hunedoara

Elisabeta s-a căsătorit la vârsta de 20 de ani cu Iancu de Hunedoara, cel care avea să devină voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei. „Din această căsătorie s-au născut doi fii: cel mare, Ladislau, în 1431, cel mic, Matia, la Cluj, la 24 februarie 1443. În vara sau toamna anului 1430, Ioan de Hunedoara a intrat, ca şi tatăl său odinioară, în serviciile directe ale regelui Sigismund. Cronicile spun că la această dată el era încă tânăr”, afirma Camil Mureşanu.

Una dintre legendele despre Elisabeta Szilágyi spune că l-ar fi însoţit pe Iancu de Hunedoara în toate campaniile militare pe care el le-a dus, de aceea Iancu nu a avut copii din flori.

Despre Ioan de Hunedoara se spune că doamnele de la curtea regală erau extrem de supărate pe el, pentru că nu le acorda atenţie, fiind foarte loial soţiei sale. Elisabeta, când nu se afla în Hunedoara sau în Cluj, îl urma chiar şi în bătălii, iar slujnicele ei erau un fel de tămăduitoare pentru armată”, afirmă Delia Roman, muzeograf la Castelul Corvinilor.

Elisabeta Szilágyi a jucat un rol important în plasarea pe tronul Ungariei a fiului său Matia, care avea doar 16 ani. Potrivit istoricilor, la un an după moartea lui Iancu de Hunedoara, în 1456, cei doi fii ai săi au fost întemnițați pentru înaltă trădare la ordinul regelui maghiar Ladislau al V-lea (Postulorum). Fiul cel mare, Ladislaus Huniade, a fost decapitat în 1457, iar moartea sa a declanșat o revoltă care l-a forțat pe regele maghiar să fugă în Boemia. Ladislau Postulum l-a luat pe Matia la Praga și l-a făcut prizonier. La scurt timp după aceea, în toamna anului 1457, regele, care avea doar 17 ani, a murit de leucemie galopante, potrivit unor istorici. Forțat să se stabilească la Praga, Matia a primit un mare sprijin din partea mamei sale, Elisabeta, și a fratelui acesteia, Michael Szilágyi . Cei doi au strâns o armată numeroasă și au pornit spre Buda, cucerind teritorii vaste de-a lungul râului Tisa.

Şi-a pus fiul pe tronul Ungariei

Marii nobili maghiari s-au simțit amenințați de forța armatei de 15.000 de oameni a lui Michael Szilágyi și Elisabetei Huniade. În sprijinul Ligii Szilágyi – Huniade vine, în ianuarie 1458, Nicolas Garai, palatinul Ungariei, cel care s-a oferit să susţină alegerea lui Matia ca rege al Ungariei, dacă acesta se va însura cu fiica sa, Anna.

Căsătoria nu a mai avut loc. În aceaşi vreme guvernatorul Boemiei, George de Podebrady, insista ca Matia, rămas încă la Praga, să ia de soţie pe fiica sa Ecaterina (1449 - 1464). Ecaterina aducea 60.000 de florini, ceruţi ca răscumpărare a vieţii lui Matia. Sub presiunea armatelor lui Szilágyi şi a susţinătorilor de anvergură ai acestora, Dieta Naţională reunită la Buda în 24 ianuarie 1548 l-a ales rege pe Matia, iar Ecaterina de Podebrady, în vârstă de 9 ani, urma să îi devină regină.

Ulterior Elisabeta nu se amestecă în chestiunile politice ale fiului său rămânându-i totuși aproape și ocupându-se de creșterea și educația fiului acestuia, Ioan Corvin (fiu nelegitim).

Spre finalul vieții se retrage la reședința sa din Ȯbuda, unde, la peste 70 de ani, va muri una dintre cele mai faimoase mame din istoria Ungariei medievale târzii, cea supranumită „mulier heroica”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lapte pixabay jpg
Haan PalcuChang colaj instagram jpg
planta ciocolata jpeg
descoperire1 jpg
inundatii galati facebook jpg
Rugaciune jpg
Clanul sicilienilor
cicoarea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net