Secretele lui Iancu de Hunedoara. Lucruri puțin știute despre eroul medieval numit „Atletul lui Hristos”

Ultima actualizare:

Iancu de Hunedoara (1407-1456) este socotit cel mai important voievod din istoria Transilvaniei. A fost fiul unui cavaler roman de la curtea regelui Sigismund de Luxemburg. Sunt multe lucruri puțin știute despre acesta. Iată despre ce este vorba, scrie adevărul.ro.

Iancu de Hunedoara Foto: arhivă Click!
Iancu de Hunedoara Foto: arhivă Click!

Cine a fost Ioan de Hunedoara

Ioan de Hunedoara a fost starul lumii medievale și totodată una dintre cele mai importante personalităţi românești din istorie. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Ioan de Hunedoara, unul dintre cei mai importanți voievozi 

Ioan de Hunedoara, cunoscut şi ca Iancu de Hunedoara, (1407 – 1456), a rămas în istoria Europei drept unul dintre cei mai importanţi voievozi europeni. Ioan de Hunedoara a fost Ban al Severinului din 1438, Voievod al Transilvaniei între 1441 – 1456 şi guvernator al Ungariei între 1446 – 1452, iar cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o în fruntea armatelor creştine implicate în apărarea hotarelor Europei de invaziile turcilor.

A rămas în istorie ca bărbatul de stat care a salvat Belgradul asediat de armatele sultanului Mehmed al doilea Cuceritorul Constantinopolului, iar Papa Calixt al III-lea l-a numit „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”.

A avut un frate cu același nume

Potrivit istoricilor, Ioan de Hunedoara s-a născut în 1407, fiind fiul cneazului Voicu şi al unei tinere, pe nume Clara, din mica nobilime hunedoreană, cel mai probabil de origine maghiară şi de religie catolică. Ioan de Hunedoara a mai avut un frate care purta acelaşi nume, născut în 1409, un frate pe nume Voicu şi două surori.

Copilăria a petrecut-o în Hunedoara

 Ioan de Hunedoara şi-a petrecut copilăria în ţinuturile Hunedoarei şi în castelul pe care avea, mai târziu, să îl transforme într-unul dintre cele mai impunătoare monumente medievale din Europa. Tatăl său Voicu a murit când Ioan era copil. Viitorul comandant al armatelor creştine şi-a însuşit educaţia militară de tânăr, la fel ca mai toţi fiii de nobili din vremea sa.

Lucruri mai puțin știute: ce spune legenda

O legendă păstrată până în zilele noastre spune că regele Sigismund de Luxemburg, aflat în trecere prin Transilvania, s-ar fi îndrăgostit de o româncă din părţile Hunedoarei, căreia, la despărţire, i-a dăruit un inel, ca semn de recunoaştere pentru copilul cel avea să se nască din dragostea lor şi pe care mama trebuia să-l trimită, când va fi mare, la curtea regală. Acest copil ar fi fost Ioan de Hunedoara.

Avusese o armată de mercenari 

Ioan de Hunedoara avea propria armată de mercenari, iar mulţi dintre cnezii care l-au urmat în campaniile militare anti-otomane, din care s-a întors victorios, au primit titluri nobiliare şi proprietăţi. Sub steagul lui Ioan de Hunedoara luptau mercenari rcehi, polonezi, nemţi şi unguri.

Omagiu adus acestuia

Moartea fulgerătoare a lui Ioan de Hunedoara a înduioşat întreaga Europă. Chiar şi sultanul Mehmed al doilea Cuceritorul, adversarul său de temut, l-a omagiat: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”, sunt cuvintele atribuite sultanului.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net